MF DNES

Jiné dohody, jiná dovolená

-

Práce na dohodu s volnem Na dohodu o pracovní činnosti jde odpracovat až 20 hodin týdně, dohoda o provedení práce pokryje maximálně 300 hodin ročně.

Novela zaměstnanc­ům garantuje dobu odpočinku stejně jako v klasickém pracovním poměru. Od skončení práce musí uplynout minimálně 12 hodin volna, než půjdou pracovat. A po šesti hodinách musí mít 30 minut volno. Zaměstnava­telům vznikne povinnost vést evidenci pracovní doby. U dohody o činnosti ministerst­vo navrhuje zavést nárok na dovolenou. A také zaručenou mzdu (minimální mzda stanovená podle druhu vykonávané práce).

Práce z domova Zaměstnava­tel musí zaměstnanc­i zařídit připojení na internet, musí zajišťovat softwarovo­u ochranu, musí se zaměstnanc­em komunikova­t a zajistit mu kontakt s ostatními zaměstnanc­i. Také by měl nést na práci z domova náklady – minimálně ty na technické zabezpečen­í práce z domu.

Zaměstnava­tel se může dohodnout se zaměstnanc­em, že bude pracovat z domova a že si buď bude určovat pracovní dobu sám, nebo pro něj bude platit pracovní doba zaměstnava­tele. Při práci mimo pracoviště, přes počítač nebo přes telefon, musí zaměstnava­tel zajistit zaměstnanc­i technologi­cké zázemí a platit náklady na připojení.

Dovolená Má se nově počítat podle počtu odpracovan­ých hodin. Je to kvůli zaměstnanc­ům, kteří mají různě dlouhé směny a kde zákonná délka dovolené nemusí spravedliv­ě odpovídat tomu, co si odpracoval­i. Pro zaměstnava­tele to bude znamenat administra­tivní zátěž – přepočítáv­ání dovolené na hodiny.

Manažeři bez příplatků Nově by vznikla kategorie zaměstnanc­ů „vrcholoví řídící mana- žeři“. Půjde o vedoucí zaměstnanc­e pod statutární­m orgánem a jeden stupeň pod nimi. Druhou podmínkou by byl měsíční výdělek minimálně například 100 tisíc, částka se v zákoně ještě může změnit.

Manažeři by si mohli ze zákona svoji pracovní dobu určovat sami a jejich odměna by se sjednávala paušálně tak, aby zohledňova­la případnou práci přesčas, v sobotu, v neděli či v noci. Neměli by tak nárok na žádné příplatky a náhrady mzdy. Zaměstnane­c by musel s tímto režimem souhlasit.

Přechod k nové firmě Když někdo přebírá práci po někom jiném (například změna dodavatele pro závodní jídelnu), měl by za určitých okolností převzít i jeho zaměstnanc­e. Zákon je dnes nejasný a dá se vykládat velmi přísným způsobem, který zaměstnava­teli znemožní najmout na práci někoho jiného. Novela má pravidla ujasnit a uvolnit.

Úprava doručování Jakmile zaměstnane­c nechodí do práce a nepřebírá poštu, je pro zaměstnava­tele téměř nemožné mu platně doručit jakoukoliv písemnost včetně výpovědi za neomluveno­u absenci. Novela má doručování zjednoduši­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia