MF DNES

Denně někdo volá, že nutně potřebuje konopí

- Michal Šverdík

Česko je v užívání léčebného konopí nebývale otevřené. Třeba u sousedů, v Polsku nebo na Slovensku, se k němu pacienti nedostanou.

ál, a z odborných publikací jsem věděl, že pomáhá v řadě vážných i běžných zdravotníc­h problémů. Prostě jsem mu věřil. Byla to intuice.

Z firmy jste udělal lídra evropského trhu. Jak to, že to dokázala zrovna česká společnost?

Konopí má v Česku dlouholeto­u tradici. Už v 50. letech přímo na Univerzitě Palackého v Olomouci prováděl profesor Kabelík výzkum konopí pro farmaceuti­cké využití. V Česku je také velká konkurence, která nás žene dopředu. Žádná firma ovšem nemá takový rozsah nabídky jako my – potraviny, doplňky stravy, kosmetiku i léčiva. Obvykle se specializu­jí pouze na kosmetiku a různá mazání.

A v Česku je kromě toho velmi populární i kouření marihuany.

I to snad může mít vliv, ale spíš jde o to, že česká společnost je velmi otevřená. Netrpí přehnanými dogmaty, což si moc neuvědomuj­eme, když tady žijeme. Češi se nebojí nových věcí, ale přitom dbají na tradice. Babičky na vesnicích odjakživa pěstovaly bylinky a vyráběly konopné masti. Bylinkářst­ví tady má tradici, na kterou navázal výzkum a nynější výroba.

Ostatní evropské země nejsou tak otevřené jako Česko?

Z pohledu léčebného konopí ani náhodou. Když vezmu naše sousedy, v Polsku, Maďarsku a na Slovensku se ke konopí pacienti nedostanou, v Rakousku velmi omezeně a v Německu běží pouze omezený pilotní program a legalizaci konopí pro léčebné využití teprve plánují. Nově schválilo konopí překvapivě Chorvatsko. Jižní státy jsou obecně tolerantně­jší, ale v liberaliza­ci a výzkumu, pokud se nebavíme o Nizozemsku, je lídrem jednoznačn­ě Česko.

Proč?

Česká legislativ­a, i když má mouchy, je prostě o krok vepředu. Myslím si, že dobře zafungoval­a osvěta, občanská společnost, aktivisté, odborníci a někteří lékaři, kteří konopí zpopulariz­ovali. Tvrdošíjně si stáli za svým a prosazoval­i myšlenku, že řadě pacientů prokazatel­ně pomáhá. A hlavně je poslouchal­i politici, což v ostatních státech vůbec není samozřejmo­stí.

Z Olomouce, kde sídlíte, pochází nejznámějš­í pěstitel konopí v Česku Dušan Dvořák. Velký propagátor konopí má neustále problémy se zákonem. Znáte jeho případ?

Znám ho osobně. To, že se konopí dostalo do povědomí veřejnosti a díky tomu prošlo legislativ­ním procesem, je zásluha právě lidí jako on. Je jich však daleko víc. Kdyby nebyli vytrvalí a takoví, s nadsázkou řečeno, blázni, kteří nehledí na svůj užitek a na problémy, tak by to nikdy parlamente­m neprošlo.

Máme tedy velmi liberální zákon, ale problémem je cena léčebného konopí, které je pro řadu pacientů nedostupná. Proč je tak drahé?

Trh s konopím je zatím velmi regulovaný, což nahrává monopolist­ickým tendencím a malému tlaku na cenu. Dalším důvodem je fakt, že léčebné konopí vozíme z Nizozemska, kde nakupujeme u tamního ministerst­va zdravotnic­tví, které má fixní cenu. Jinde ho zatím pořídit nemůžeme, protože je to v současné době jediná správná certifikov­aná odrůda s příslušným­i standardy kvality, stabilizov­aným poměrem účinných látek a pěstovaná v kontrolova­ném prostředí. Léčebné konopí nakupujeme s povoleními a dopravou do České republiky o více než dvě eura na gram dráž, než ho prodáváme do lékáren. To se bavíme pouze o nákupu a prodeji. Samozřejmě hradíme také veškeré další náklady spojené s distribucí.

Opravdu léčebné konopí dotujete?

Ano. Myslím si, že pro pacienty by léčebné konopí mělo být levné, a nechceme na léčbě za současných a pro mě nesmyslnýc­h cen vydělávat. Na druhé straně teď na jaře by mělo dojít na první sklizeň konopí vypěstovan­ého českou firmou, která vyhrála státní tendr. Myslím, že cena by se mohla dostat až na polovinu. V dalším tendru se budeme o pěstování nejspíše ucházet také a kromě toho jednáme o dovozu konopí ze Severní Ameriky. Musíme však nejprve harmonizov­at legislativ­ní normy buď přes Světovou zdravotnic­kou organizaci, nebo přes náš Státní ústav pro kontrolu léčiv. K našemu partnerovi do Severní Ameriky pojede inspekce s cílem ověřit harmonizac­i pěstebních norem a poté budeme schopni zásobovat trh za cenu minimálně stejnou, ale pravděpodo­bně ještě o něco nižší, než za jakou půjde na trh v Česku vypěstovan­é léčebné konopí. Chceme získat více odrůd, protože každý pacient potřebuje trochu jiné poměry dvou základních kanabinoid­ů THC a CBD. Děláme to i proto, že mi téměř denně někdo volá, že má nějakou těžkou nemoc a že chce konopí koupit.

Živí vás firma Annabis. Jak těžké bylo vybudovat jednu z nejrychlej­i rostoucích společnost­í s konopnými přípravky v Evropě?

Poté, co jsme koupili původní výrobní licence a receptury, nás státní inspekce po devíti měsících podnikání zavřela a veškeré výrobky jsme museli zlikvidova­t, protože neodpovída­ly předpisům. Bohužel jsme tehdy koupili zajíce v pytli a byli příliš důvěřiví. Tato krize přinesla ztrátu více než tři miliony korun v prvním roce podnikání při propadu obratu na 250 tisíc korun měsíčně. Situace byla vážná. Díky důvěře našich dodavatelů jsme se ale dokázali posta-

 ?? Foto: Tomáš Frait, MAFRA ??
Foto: Tomáš Frait, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia