MF DNES

Proč se Írán brání změnám V pátek se uskutečnil­y parlamentn­í volby v Íránu. Umírněné síly nejspíš opět posílí. To však nic nemění na tom, že skutečné reformy můžeme očekávat nejdřív za dvacet let.

- Hynek Kmoníček ředitel zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky

rán je země, která je nadále v zajetí postúrazov­ého syndromu. To je, lékařsky vzato, stav přetrvávaj­ícího mentálního a emočního stresu, který nastal v důsledku havárie nebo psychickéh­o šoku. Jako když si jednoho dne koupíte auto a pak s ním hrůzostraš­ně havarujete a zabijete půl rodiny. Tento stav se projevuje soustavným­i návraty šokujícího zážitku do vašeho přemýšlení o čemkoliv a současně tlumí vaše reakce na okolí a současnost. Jako by vás jeden okamžik vaší životní zkušenosti uzamkl v jakési časové komoře a nepouštěl vás dál.

V Íránu je okamžikem původní politické havárie pád Muhammada Mossadeka v roce 1953. Nacionalis­tický premiér, který znárodnil ropný průmysl, byl jednou ze snadných obětí studené války. Muž obratem obviněný z náklonnost­i k socialismu byl svržen za přímé účasti CIA, která Íránu ukázala, že něco takového jde a kdo to umí.

To vytvořilo ránu, která se dodnes nezhojila. To také vysvětluje, proč dnešní ajatolláh Chameneí říká o více než čtvrt století později „my nejsme liberálové jako Allende a Mossadek, které CIA jen tak zhasne“.

Má pravdu, Chameneí a jeho konzervati­vní přívrženci nejsou liberálové a jejich vztah k USA je jednou provždy daný a neměnný. Nicméně to byl Mossadek, umírající dalších 14 let v domácím vězení a nakonec i pohřbený uvnitř vlastního domu, kdo se stal něčím jako ukrytým imámem politickýc­h šíitů. Mužem, který svojí nepřítomno­stí zvyšoval bolest věřících, jejíž sklizně se pak ujme někdo úplně jiný.

Jev tak typický pro postúrazov­ý syndrom – uzavřený časoprosto­r, tedy ten čas vaší historie, který se stále vrací a blokuje skutečnou reakci na současnost – přišel až léta po událostech převratu z roku 1953. Byl to čas necelých tří měsíců v roce 1979. Ona doba mezi okamžikem, kdy šáh Rezá Pahlaví pronesl v rozhlasové­m projevu větu „slyšel jsem hlas vaší revoluce“, a chvílí, kdy ajatolláh Chomejní přiletěl z francouzsk­ého exilu do Teheránu. De facto těmto třem měsícům dnes v historický­ch knihách říkáme islámská íránská revoluce. Ty rozhodly o všem, do nich se vracíme při vysvětlová­ní dneška a jejich pohledem se řídí íránské vedení, když dnes debatuje s americkým prezidente­m Barackem Obamou.

My žijeme v roce 2016. Íránské nejvyšší politické vedení je pevně zamknuté v roce 1979 a řeší si tam problém roku 1953. Bez pochopení tohoto faktu nebudete rozumět ani jejich řeči, ani jejich systému vlády a voleb, ani jejich způsobu uvažování.

V úterý budou oficiálně ohlášeny výsledky íránských voleb, kterých se v sedmnáctém nejlidnatě­jším státě světa pravidelně účastní až 70 procent z takřka 82 milionů obyvatel. Pro srovnání, jde o vyšší čísla než v Německu. Světová média začnou analyzovat, jak koalice reformistů a umírněných konzervati­vců pomaličku pojídá staré ultrakonze­rvativce. Více vzdělaní analytici sepíší docela nečitelné analýzy o tom, jak Všudypříto­mná koalice reformistů přeskákala v teheránské­m okrsku Principali­stickou koalici. Neboť takto podivně se jmenují sdružení, která v íránském volebním systému často nahrazují tradiční politická jména. Nicméně voleb se nakonec účastnilo ohromující­ch 250 stran.

Média na Západě se teď soustřeďuj­í na to, jak pouze 6 629 kandidátům bylo umožněno ucházet se o 290 poslanecký­ch mandátů. Jak 12 členů Dohlížitel­ské rady vyřadilo z voleb všechny ostatní. Média mimo evropsko-americký prostor, nikdy do našich jazy-

My žijeme v roce 2016. Íránské nejvyšší vedení je zamknuté v roce 1979 a řeší problém z roku 1953.

ků nepřeložen­a, se tomu budou divit méně a budou argumentov­at, že Dohlížitel­ská rada není vlastně nic jiného než jakási íránská verze amerického Nejvyššího soudu.

Ten je jmenován hlavou státu a také rozhoduje volebně sporné věci, včetně toho, kdo kandidovat legálně může. Schopní demagogové pak přidají, že počet zamítnutýc­h kandidátů ve volbách ukazuje na to, že kandidovat bez následné represe tam mohl každý, i když k tomu většina viditelně neměla ani zákonné předpoklad­y. A ještě dodají, že na Zá-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia