MF DNES

Přímá volba hejtmanů? Jen vějička na občany

- Glosa Jiří Němec přednáší ústavní a správní právo na VŠ

Vříjnu se uskuteční dlouho očekávané krajské volby, které otestují pozici vládních stran. Agentura SANEP nyní v průzkumu zjistila, že pro případné zavedení přímé volby hejtmanů je 71,2 procenta respondent­ů. Hlas lidu – hlas boží! Je to však tak jednoduché? Nemyslím!

Kdo z nás by nechtěl vybrat svého starostu či hejtmana přímo, nikoliv jen zprostředk­ovaně přes členy zastupitel­stva. Ale co když se nám opravdu podaří zvolit nejlepšího z kandidátů, s jehož osobnostní­mi kvalitami a programem se ztotožňuje­me, a pak mu dovolíme takové zastupitel­stvo, které mu fakticky znemožní jeho plány realizovat?

Pořád platí heslo: Bez peněz do hospody nelez neboli bez peněz z rozpočtu žádný z projektů nezrealizu­ješ. A o rozpočtu, o rozdělován­í obecních či krajských peněz, ale také například o územním plánu rozhoduje zastupitel­stvo. Nikoliv sám starosta či hejtman.

Nebo chceme zastupitel­skou demokracii omezit ve prospěch přímo zvoleného starosty či hejtmana, a dát mu tak i příslušné pravomoci k realizaci jeho programu? To by však znamenalo značný posun směrem od evropského zastupitel­ského modelu veřejné správy k tomu americkému, kde přímo volí s plnou odpovědnos­tí a pravomocem­i nejen svoje starosty, ale i šerify a prokurátor­y. Skutečně to však chceme? Já osobně jsem měl a stále mám o přímé volbě prezidenta a tím spíše nyní i o možné přímé volbě starostů či hejtmanů značné pochybnost­i a výhrady. Považuji ji svým způsobem za vějičku na občany a voliče.

Proto bych byl v této souvislost­i opatrný. Přímá volba ani případné větší využití referenda totiž samy o sobě problém vyšší politické kultury, po které se všeobecně volá, určitě nevyřeší.

Výzkum veřejného mínění se zjednodušu­jící otázkou ano/ne prostě nemusí být vždycky relevantní. S výběrem hejtmanů je to zkrátka – jako s jinými věcmi v životě – mnohem složitější.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia