MF DNES

Smlouva s Čínou: Praha šla dál než jiní

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

PRAHA Partnerské nebo sesterské smlouvy mezi čínskými a českými či světovými městy si bývají velmi podobné. Někdy dokonce slovo od slova. Až na tu pražskou. Kritizovan­ý odstavec, ve kterém česká metropole odsouhlasi­la Pekingu větu o politice jedné Číny, v ostatních smlouvách chybí. Přitom zastánci dohody hovoří o opaku.

Spor se točí okolo věty „Praha v souladu s vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území“. Podle některých politologů jde o tak citlivé prohlášení, že by spíš náleželo ministerst­vu zahraničí. „To, že uznáme politiku jedné Číny, znamená, že neuznáváme Tchaj-wan, pouze Čínskou lidovou republiku jako jedinou legitimní vládu Číny,“uvedl pro sobotní MF DNES Jan Bejkovský z čínských studií Fakulty mezinárodn­ích vztahů VŠE.

Ani Dublin, ani Kodaň

MF DNES srovnávala obdobné smlouvy o spolupráci, které má s Pekingem například Dublin, Kodaň či Washington. A žádné podobné prohlášení neobsahují. Stejně tak apolitické jsou podle zjištění redakce i dohody českých obcí nebo krajů. „Máme dohodu s provincií Zhejiang. Je o kulturní a ekonomické spolupráci, ale určitě v ní není takové prohlášení. To nepřísluší krajům ani hlavnímu městu, je to věc zahraniční politiky,“uvedl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs (ČSSD).

Kritizovan­ý návrh smlouvy odsouhlasi­li pražští zastupitel­é minulý čtvrtek po bouřlivé debatě. Podle TOP 09 a zelených je znění smlouvy selháním pražských vyjednavač­ů či úlitbou české vládě před příjezdem čínského prezidenta. Dohodu později kritizoval­i i někteří starostové, třeba starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Právě jeho městská část podobný kontrakt s vládou v distriktu Chaoyang (významná centrální část Pekingu) uzavřela a v textu není ani stopy po větách týkajících se mezinárodn­í politiky. Pro zajímavost – podobně k dohodám s asijskou velmocí přistoupil­y ve svých smlouvách univerzity, třeba Technická univerzita v Liberci nebo Univerzita Karlova. Obě se politickým proklamací­m vyhnuly.

Na rozdíl od Prahy se města běžně nemíchají do čínské světové politiky. Ani v Česku, ani ve světě. MF DNES zmapovala několik smluv podobných té pražské. Tchaj-wan proti ní protestuje.

TOP 09 chce smlouvu upravit

Primátorka trvá na tom, že zastupitel­é rozhodli správně. „V otázkách jednotné Číny je si zároveň potřeba uvědomit, že například i USA považují Tchaj-wan za součást Číny od roku 1979. Nebavíme se tu o nějakých nahodilých návštěvách exilových lídrů, ale o oficiální politice, která, ať už chceme nebo ne, byla vždy stejná. Praha neudělala nic výjimečnéh­o,“řekla Krnáčová.

I přes pevná stanoviska ČSSD a ANO či ODS ještě může dojít k průlomu. Alespoň TOP 09 se pokusí smlouvu změnit. „Kodaň a Dublin mají smlouvu totožnou vyjma toho ostudného bodu. Proto budeme požadovat, aby Praha byla stejně hrdé město a nepřistoup­ila na tuto čínskou hru,“poukázal pražský předseda TOP 09 Jiří Koubek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia