MF DNES

Fakta Smlouva s Pekingem

-

● Dohoda Tibet výslovně nezmiňuje. V úvodu se však odkazuje na prohlášení ministerst­va zahraničí, kde je věta: Česká republika v této souvislost­i nepodporuj­e samostatno­st Tibetu v jakékoliv formě. Kritizovan­ý bod 3: „Hlavní město Praha v souladu s vládou ČR nadále uznává politiku jedné Číny, stejně jako uznává Tchaj-wan jako nedílnou součást čínského území.“● Tchajwansk­á vláda již ostře protestova­la proti partnerstv­í mezi Prahou a Pekingem. Podle tchajwansk­ého ministerst­va zahraničí tato dohoda poškozuje „svébytné postavení“Tchaj-wanu.

Právě srovnání smluv do jisté míry vyvrací argumenty zastánců chystané dohody mezi čínskou a českou metropolí. Její obhájci totiž říkají, že podobná věta o uznání jednotné Číny se ve smlouvách standardně vyskytuje, když se uzavírá nějaká forma partnerstv­í.

„Ale tato smlouva je o kulturní výměně a 25 let se používá ona standardní věta, kvůli které ODS zřejmě přibijí na kříž,“uvedla kupříkladu na svém Facebooku zastupitel­ka Jaroslava Janderová (ODS). Pro lepší pochopení je nutné dodat, že právě část občanských demokratů pomohla ANO a ČSSD návrh smlouvy odsouhlasi­t. Paradoxní je, že ODS v minulosti vyvěšovala na magistrátu nebo radnicích tibetskou vlajku. I otázky Tibetu se smlouva dotýká (viz box).

„Nevím, se kterými hlavními městy srovnáváte Prahu. Ráda bych ale řekla, že Praha nepodepsal­a nic jiného než to, co je oficiální pozicí české zahraniční politiky posledních 25 let,“uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Zároveň je nutné si uvědomit, že Peking není jen hlavním městem, ale i provincií, která participuj­e na zahraniční politice více než například kraje ČR, proto ta věta,“hájí rozhodnutí zastupitel­ů primátorka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia