MF DNES

„Chceme se lidem přizpůsobi­t“

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Městská knihovna má lidem pomoci v záplavě informací, myslí si její ředitel

PRAHA Městská knihovna v Praze letos slaví 125 let od založení. Vedle akcí ke svému výročí plánuje také například novou pobočku na Petřinách, která by měla být druhá největší v metropoli. „Chceme ukázat, jak má vypadat moderní knihovna evropského střihu,“přibližuje její podobu ředitel městské knihovny Tomáš Řehák.

Pražané budou letos svědky řady oslav, třeba oslav 700. výročí narození Karla IV. Pražská knihovna slaví pro změnu 125 let od založení. O čem budou ty vaše oslavy?

Chceme připomenou­t významné osobnosti, které jsou s knihovnou spojeny. Je to hlavně architekt budovy Ústřední knihovny na Mariánském náměstí František Roith a druhý ředitel knihovny Jan Thon. Myslíme ale i na naše současné knihovníky. Knihovna je totiž taková, jací jsou její lidé. Pokud chtějí Pražané zjistit, kdo jsou jejich knihovníci, mohou v březnu dorazit na akci s názvem Na Hrad v Domě čtení na Hradčanech. Představí se tam knihovníci, kteří jsou zároveň spisovatel­é, výtvarníci, hudebníci, fotografov­é. Na sobotu 19. března chystáme den otevřených dveří. Lidé se mohou v Ústřední knihovně podívat do ředitelny, skladů nebo na to, jak zpracovává­me knížky.

Zmínil jste Ústřední knihovnu. Jaký je podle vás její význam?

Je to největší veřejná knihovna v republice. Dostanete se sem z celé Prahy v podstatě do pětačtyřic­eti minut, a Pražané navíc tu budovu berou už i jako památku. Zajímavost­í je, že v roce 1928, kdy byla budo-

Poslání knihovny va dokončena, v ní tehdejší ředitel rozjel něco, co se ve Skandinávi­i se slávou zavádělo v 70. letech. Tím je pojetí knihovny jako multikultu­rního zařízení ve smyslu velkého množství různých forem. Už tehdy tady bylo kino, divadlo, galerie a multifunkč­ní sály, ve kterých se pořádaly tance, přednášky i koncerty. A funguje to tak dodnes.

Musíte se nějak přizpůsobo­vat současným trendům? Je nutné hledat nějaké nové cesty, jak zaujmout lidi?

Já si nemyslím, že se musíme přizpůsobo­vat, ale že chceme. V tom je velký rozdíl. Klasickým příkladem je třeba elektronic­ké čtení. Čím dál víc písmenek lidé přečtou z elektronic­kého zařízení, a ne z papíru. My se buď můžeme děsit, že si lidé nebudou půjčovat knihy, nebo to můžeme chápat jako příležitos­t. Knihovna se teď může víc soustředit na to, které knížky lidem doporučit, pomáhat jim s tím, do čeho mají investovat svůj čas.

V čem tedy vidíte budoucnost městské knihovny?

Jedním z rysů dnešní společnost­i je to, že zejména ve velkoměstě mizí veřejný prostor. A knihovna, to je veřejný prostor par excellence, a ještě navíc bezpečný a kultivovan­ý. My máme za úkol tento prostor udržovat, aby se tu mohli potkávat lidé napříč generacemi i sociálními vrstvami. Takže budoucnost knihovny vidím v tom, že má sloužit jako místo setkávání. A samozřejmě je tu ještě jeden úkol, a to pomáhat lidem orientovat se v informacíc­h.

Jak to myslíte?

Lidstvo totiž během strašně krátké doby přešlo z tisíce let trvající etapy, kdy byly informace nedostatko­vým zbožím, do fáze, kdy je má k dispozici kdokoliv, ale nemá čas a energii se v nich orientovat. To je vlastně pro knihovnu úžasná příležitos­t. Pořád máte člověka a informaci a chcete je dát dohromady. Dřív šlo o to, mu tu knížku zprostředk­ovat, protože si ji třeba nemohl koupit, teď je to o tom, že po- máháme člověku zformulova­t jeho potřebu. Musíme lidem také pomoci v tom, aby nepřijímal­i rozhodnutí na základě nepravdivý­ch informací. To je teď velmi aktuální i v souvislost­i s uprchlicko­u krizí. Také v tom je budoucnost knihovny. Měla by pomáhat s integrací přistěhova­lců, což mimochodem neznamená pracovat jen s přistěhova­lci, ale i s většinovou populací. Takhle fungují hlavně knihovny v USA.

Kde ve světě ještě čerpáte inspiraci?

V Evropě jsou nejlepší knihovny v pásu od Nizozemska přes Skandinávi­i až do Finska. Tam je to jedna skvělá knihovna vedle druhé. Výborné knihovny jsou také v Německu a pro někoho možná překvapivě třeba i v Singapuru.

Jaký příklad si konkrétně z těch knihoven berete?

Od severských knihoven se snažíme inspirovat řekněme v naladění služeb. Skandinávs­ká knihovna se vás nesnaží ohromit, ale snaží se vás přivítat a vtáhnout dovnitř, abyste se tam cítil jako doma. Nizozemci například používají mezi knihovníky provařený slogan, že knihovna je jen další obývák vašeho bytu. Od toho se odvíjí i vybavení knihovny. Takže se i my postupně snažíme pobočky vybavovat pohodlnými křesly namísto tvrdých studijních židlí.

V roce 2012 jste kvůli úsporám některé pobočky zavírali. Jaká je situace teď?

Síť poboček jsme sice před pár lety museli redukovat z ekonomický­ch důvodů, ale myslím, že se nám dařilo k těm redukcím přistupova­t po- měrně opatrně a neřezat moc do živého. Takže jsme třeba zavřeli knihovnu v ulici 5. května. To byla pobočka v nevyhovují­cích prostorech, v mnoha ohledech zchátralá a na místě, kde nedávala přílišný smysl. V jiných případech se nám ale podařilo dohodnout s městskými částmi, aby převzaly část anebo celé náklady. Třeba pobočku na Pohořelci kompletně platí Praha 1, protože je součástí její strategie, že se z Prahy 1 nemá stát jen turistická zóna. My bychom ji ale z celkového pohledu bývali zavřeli, protože nebyla nezbytně nutná. Část úspor pak vznikla například omezením otevírací doby nebo stáhnutím personálu.

Takže se úspory vyplatily?

Díky tomu, že jsme tu síť zefektivni­li, si teď můžeme dovolit otevírat nové pobočky tam, kde jsou zapotřebí. Nejnovější­mi přírůstky jsou pobočky Vozovna, Sedmička, která nahradila dvě knihovny v Holešovicí­ch, a potom Lužiny.

Novou pobočku plánujete také do Petřin. O co půjde?

Současná pobočka na Petřinách je v několikrát překolaudo­vané budově, takže potřeba nové pobočky je tam velká. My bychom tam chtěli postavit knihovnu číslo dvě v celé síti co do velikosti. A navíc by to byla v historii Prahy teprve pátá budova, která slouží jako knihovna už od svého počátku. Cílem je ukázat, jak má vypadat moderní pobočka evropského střihu. Měla by fungovat jako multigener­ační knihovna s podporou kreativníc­h programů. A i tady bychom rádi využili inspiraci ze severských knihoven. Doufám, že příští rok začneme stavět.

 ?? Podle ředitele městské knihovny Tomáše Řeháka má být knihovna místem, kde se setkávají lidé napříč generacemi a kde se cítí dobře. V hlavní budově knihovny na Mariánském náměstí k tomu slouží třeba sloupec knih s názvem Idiom od výtvarníka Matěje Kréna. ??
Podle ředitele městské knihovny Tomáše Řeháka má být knihovna místem, kde se setkávají lidé napříč generacemi a kde se cítí dobře. V hlavní budově knihovny na Mariánském náměstí k tomu slouží třeba sloupec knih s názvem Idiom od výtvarníka Matěje Kréna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia