MF DNES

Maršálek Radecký má naději vrátit se na Malou Stranu

- Jan Bohata redaktor MF DNES

MALÁ STRANA Bednění zakrylo téměř před sto lety dominantu Malé Strany, Radeckého pomník. Ani v této podobě monument dlouho nevydržel. Dělníci karlínské firmy Mašek sousoší vzápětí sejmuli a odvezli do Lapidária. Nyní se pomyslná branka k návratu sochy Josefa Václava Radeckého z Radče, českého šlechtice a slavného rakouského vojevůdce, pootevřela.

Do prázdnin by z Malostrans­kého náměstí mělo zmizet parkoviště. Jde o první krok obnovy celého prostoru. Podle předpoklad­u by revitaliza­ce Malostrans­kého náměstí měla začít v polovině roku 2017 a vyjít přibližně na sto milionů.

„Dovedu si představit debatu o opětovném postavení Radeckého pomníku. Jeho návrat na Malostrans­ké náměstí však souvisí s diskusí o budoucí úpravě celého prostoru,“konstatova­l starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Proti tomu vehementně protestují poslanci, kteří parkoviště užívají. „Podle studií parkoviště využívají jen na sedmdesát procent,“reagoval na kritiku poslanců starosta. Podle něj je to na historické centrum málo. „Naše představa úprav Malostrans­kého náměstí je méně aut, více zeleně a laviček,“dodal.

K revitaliza­ci náměstí byla vypsána i architekto­nická soutěž. Do té přišlo na čtyři desítky návrhů. „Prioritou našeho řešení byla jednoducho­st, nechtěli jsme konkurovat fasádám historický­ch budov,“konstatova­l tvůrce vítězného návrhu, architekt Martin Hájek. Návrh však neřeší, kam by se mělo sousoší vojevůdce vrátit.

Monument stál v jihovýchod­ní části Malostrans­kého náměstí. Socha však byla umístěna v ose dnešní tramvajové tratě. Proto se maršálek nemůže vrátit na stejné místo.

Ideový záměr počítá s několika dalšími možnostmi. Podle jedné z nich by stanul co nejblíže původnímu místu u vyústění Mostecké ulice. Tato varianta by nevyžadova­la ani větší stavební úpravy a byla by také nejautenti­čtější. Další možností je opačný konec náměstí na křižovatce proti Malostrans­ké besedě.

Maršálek Radecký má šanci vrátit se tam, kde stával před sto lety, na Malostrans­ké náměstí.

Hádky o termín odhalení

Jiné varianty počítají s tím, že obnovený pomník najde své místo v prostoru stávajícíh­o parkoviště, tedy u budovy matematick­o-fyzikální fakulty. „V případě Radeckého monumentu jde o excelentní umělecké dílo. Kdyby se měl obnovit, mohl by se stát ozdobou Malostrans­kého náměstí,“konstatova­la Kateřina Bečková, předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu.

Zastánci obnovení Radeckého monumentu přišli se dvěma možnými termíny vztyčení, v roce 2016 a 2018. V prvním případě jde o 250. výročí narození vojevůdce. V druhém o 160. výročí odhalení pomníku. Proti roku 2018 se však objevilo několik protestů. Například exradnímu Matěji Stropnické­mu se nelíbilo odhalení Radeckého pomníku v roce stého výročí vzniku republiky. Jubileum nabízí i rok 2019. Tedy sto let od odstranění monumentu.

Zpět

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia