MF DNES

„Nádraží koupíme a předěláme,“plánuje radnice

- Bohumil Brejžek spolupraco­vník MF DNES

ŘÍČANY Bylo tu docela živo. Nádražní budova ze 70. let 19. století sloužila Říčanským jako čekárna a prodejna jízdenek.

Pak přišla modernizac­e. Stanici řídí na dálku a čekárna i prodej jízdenek se přesunuly do obchodu Pont a loni i do infocentra v rondelu. Budova, která patří Českým drahám, osiřela. Ty se ji pokoušejí od roku 2011 neúspěšně prodat. „Teď se cena snížila na 7,3 milionu,“říká starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město) s tím, že radnice má o koupi velký zájem. Před případnou koupí však chce mít jasno ve způsobu využití nádraží.

A tak politici oslovili občany. V anketě dali na výběr dvacet možností využití, které respektova­ly studii architekta Filipa Rozsívala z roku 2014. Pro nádraží navrhl tři způsoby využití. Všechny uvažovaly o přestavbě na služebnu městské policie, a to s přístavbou a kavárnou, bez přístavby a s kavárnou nebo s kavárnou, infocentre­m a čekárnou.

V únoru tak dostali místní možnost vyjádřit se k nádraží sami. Nabízená řešení byla různá – od men- ších stavebních zásahů po kompletní přestavbu, od návrhů propojenýc­h s nádražím po ryze originální nápady. A také to, zda koupit, či nekoupit.

A vzkaz radnici zněl jasně. Koupit a zrekonstru­ovat. Hlasování se zúčastnilo 652 lidí.

Nejvíce si lidé přáli zachovat v horních patrech městské byty k pronájmu a prostory v přízemí přestavět na kavárnu či čajovnu s bezdrátový­m připojením a výstavním prostorem. Prostor v blízkosti vlakové tratě je totiž zajímavým místem pro posezení, občerstven­í i pracovní setkávání, který mohou využívat jak občané města, tak turisté. Kavárna může být tematicky zaměřená na historii města nebo železnici s nabídkou deskových her.

Pro tuto variantu se vyslovilo cel- kem 335 hlasujícíc­h, pouze 26 bylo proti. O pár hlasů méně obdržel návrh služebny městské policie a na třetím místě se umístil s 235 hlasy nápad na půjčovnu a úschovnu kol a koloběžek. Líbil se i nápad centra volného času pro mládež či městský minipivova­r. A jenom necelých deset procent hlasujícíc­h nedoporuči­lo budovu kupovat.

Parkování, upozorňuje opozice

„Myslím, že řešení je to určitě,“je přesvědčen starosta Kořen. „V horním patře nádražní budovy již byty jsou. Myslím, že nakonec využijeme více funkcí. Na druhém místě hlasování skončilo sídlo městské policie, což se s železniční kavárnou dá propojit. Osobně se mi nejvíc zamlouvala myšlenka muzea nebo volnočasov­ého vědecko-tech-

Co dál nického centra. Ale to je mojí náturou, asi jsem udělal málo pro prezentaci této myšlenky, která by měla i silný dotační potenciál,“vysvětluje starosta.

To, že budova potřebuje zásah, uznává i opozice. Upozorňuje ale i na další potřeby města. „V jednom se ale, troufám si říci, shodneme, toto místo dlouhodobě volá po rekonstruk­ci. Nutně však jako město ještě musíme vyřešit i parkování v okolí nádraží, protože to každý den otravuje život velké skupině říčanských občanů, kteří dojíždějí za prací,“zdůrazňuje opoziční zastupitel­ka Karolína Skrčená (ANO). Podle Kořena koupi nic nebrání. „Proces koupě je před dokončením. Peníze rozpočtu máme a můžeme se směle pustit do schvalován­í kupních smluv,“říká.

Budova nádraží v Říčanech je od roku 2008, kdy skončila jeho oprava, zavřená. Lidé teď v anketě vzkázali radnici, aby objekt koupila.

 ?? Nádraží potřebuje opravy, shodují se opozice i vedení radnice. Teď chce město budovu koupit od Českých drah. ??
Nádraží potřebuje opravy, shodují se opozice i vedení radnice. Teď chce město budovu koupit od Českých drah.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia