MF DNES

Čas na rozlučku snů: Björndalen chce 20. zlato

-

OSLO Tehdy byli čtyři: Fak, Moravec, Tarjei Bö a Björndalen. Čtyři biatlonist­é odjížděli z poslední střelby v závodě s hromadným startem na loňském mistrovstv­í světa v Kontiolaht­i na čele. Jen tři mohli mít medaili. Björndalen v závodě dělal, co se dalo. Na střelnici nechyboval. Snažil se běžecky držet mladších soupeřů. Ale v cíli smutnil: o pár sekund mu medaile unikla. Teď přichází čas vše napravit. Čas na rozlučku snů. Kde jinde dát biatlonu sbohem než na mistrovstv­í světa v rodné zemi? Ve čtvrtek začíná světový šampionát v norském Oslu a 42letý Ole Einar Björndalen bude zase jednou z jeho hlavních postav.

Ne, nepatří k hlavním adeptům na medaile. Ale bylo by pošetilé veterána odepisovat: vždyť na světových šampionáte­ch dobyl 19 titulů!

Odepisoval se snad jen on sám – před sezonou, do níž vstupoval v podivném rozpoložen­í. Šest týdnů v létě nemohl trénovat kvůli boji s bakteriáln­í infekcí. Svou formu pak označil za nejhorší v životě.

Jenže v úvodním závodě v Östersundu přišla šokující výhra; už 95. triumf ve Světovém poháru biatlonist­ů! Muž s přezdívkou Kanibal zase jednou předvedl, jak hladový je po triumfech, na věk nehledě.

Nejen to bylo důkazem, že nejlepším stále stačí; v sezoně stál na pódiu ještě třikrát. Poslední závody v Anterselvě mu však nevyšly, skončil na 23. (sprint) a 30. místě (stíhací závod). Cestu na podniky do zámoří pak vynechal a raději se v Evropě připravova­l na vrchol sezony.

Úspěchu podřizuje vše. Piloval střelbu ve všech možných podmínkách. Už dříve si pořídil kamion, svoji mobilní základnu, v níž má po- stele, sprchu, kuchyň, zásoby, ale i trenažér na kolečkové lyže.

Po 19 dnech tréninku ve vyšší nadmořské výšce se Björndalen minulý víkend vrátil do Norska, kde zahájil finální přípravy. „Trénoval jsem dobře. Udělal jsem, co bylo třeba. A během šampionátu budu v nejlepší formě,“citoval ho norský web VG.

Už nyní jeho bilance působí takřka nadpozemsk­y: 40 medailí ze světových šampionátů, 13 z olympiád, 244 umístění na pódiu v závodech Světového poháru.

A pořád to nemusí být vše.

„Trénoval jsem dobře. A během šampionátu budu v nejlepší formě.“Ole Einar Björndalen norský biatlonist­a

— Ondřej Novotný

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia