MF DNES

Slávista Souček si nadělil hattrick a pak sklízel chválu

-

PRAHA Slávističt­í fotbalisté oslavují nečekaného hrdinu. Včerejší výhru 3:1 nad Baníkem Ostrava hattrickem zařídil 21letý Tomáš Souček.

„V sobotu jsem měl narozeniny, tak jsem si říkal, že bych si mohl nadělit gól. Nakonec byly tři, takže krásný fotbalový dárek. Byl to jeden z mých nejlepších zápasů v životě,“usmíval se.

Před rokem hrál druhou ligu za Viktorii Žižkov, ale teď si ve své premiérové sezoně v nejvyšší soutěži počíná jako mazák. Vždyť vstřelil už pět gólů, i když nastupuje jako defenzivní záložník. Víc branek dal v tomto ročníku za Slavii pouze kanonýr Milan Škoda...

Pilíř sestavy

V soukromí je spíš tichý, proti Ostravě ale byl nejvýrazně­jší ze všech. Slavia díky jeho dvěma tečovaným střelám ještě v prvním poločase otočila nepříznivý výsledek a po přestávce Souček završil hattrick. Mimochodem, tři góly v jednom utkání před ním v tomto ročníku české ligy dali jen Došek ze Slovácka, Pilík z Příbrami a Bakoš z Liberce.

„Když bude dobře pracovat i nadále, tak ho ve Slavii dlouho neudržíme,“chválil trenér Dušan Uhrin. „Včera byl nejlepší na hřišti, i kdyby ty góly nedal. V české lize jsem takový výkon dlouho neviděl. Už na podzim patřil k našim nejlepším hráčům, k pilířům sestavy.“V čem jsou Součkovy přednosti? Výška 192 centimetrů mu neubírá na fotbalovos­ti. Na pozici defenzivní­ho záložníka vynikají jeho obranné přednosti, protože v mládežnick­ých týmech hrával stopera. Navíc je rychlý a nebojí se vyrazit dopředu.

Hattrick je na defenzivní­ho záložníka neobvyklý počin. Tím spíš, že všechny góly padly ze hry, ne po standardní­ch situacích.

„Měl jsem hodně štěstí, prostě to tak vyšlo. Fotbal je nevyzpytat­elný,“culil se Souček, jehož sestra hraje rovněž za Slavii házenou.

Vršovický tým díky němu zůstal v boji o evropské poháry. V současnost­i je pátý, ale jistotu postupu do Evropské ligy dává až čtvrtá příčka. Na ni ztrácí jen dva body.

„Příště hrajeme proti třetí Mladé Boleslavi, kde bychom potřeboval­i bodovat. Nejlépe za tři body,“burcoval Souček.

Slavia na něj bude v sobotu opět spoléhat.—

Petr Šedivý 1. FC Slovácko FC Vysočina Jihlava

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia