MF DNES

Ledecká má glóbus. Zatím malý z prkna

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Před týdnem si v italském středisku La Thuile vylepšila osobní maximum ve Světovém poháru alpských lyžařů. O dva dny později už Ester Ledecká zase stála na snowboardu – a v sobotu bojovala o malý křišťálový glóbus.

Jak těžké jsou tyto přechody z lyží na snowboard a naopak?

„Pro mě je asi horší přejít ze snowboardu na lyže než opačně. Ale i tak mi to trvá řekněme tři dny, než se přehodím,“přiznává ta nejlepší sněhová obojživeln­ice na světě.

Občas může být toto „přehazován­í se“poněkud divoké. Právě po Světovém poháru lyžařů v Itálii řeši-

První glóbus la Ledecká problém. Zapomněla si totiž doma v Praze boty na snowboard. „Což je pro mě důležitá věc, těžko bez svých botiček vůbec sjedu kopec,“říká.

Na řadu přišla rodinná pohotovost. Táta Janek se s babičkou domluvili, že se sejdou na půli cesty na hranicích, kde si zapomenuté boty předají. Dvacetilet­á snowboar- distka tak s vypůjčeným­i botami trénovala jen jeden den, ten další už měla své. Mise boty splnila účel. V sobotu získala svůj první malý křišťálový glóbus v životě za paralelní obří slalom. Pouhé tři roky poté, co do poháru poprvé vkročila.

Už předloni byla druhá v celkovém hodnocení i v paralelním slalomu. Loni celkově třetí a v paralelním obřím slalomu nestačila jen na Rakušanku Kreinerovo­u. Ta tehdy vyhrála všechny tři závody a připsala si plný počet 3 000 bodů.

Letos této disciplíně stejně vládla právě Ledecká.

„I v žácích máme takové obojživeln­íky, ale Ester je výjimečná. Taková nebyla ani Šárka (Strachová). V hlavě to má srovnané úplně jinak než kdokoliv jiný, včetně Ondry. Je to jiný materiál,“říká Tomáš Bank, bratr a trenér Ondřeje Banka.

„Sama nevím, jak to dělám. Mám radost, že to takhle funguje, a doufám, že to bude i pokračovat,“přeje si Ledecká. Najednou jako by jí celá komunita ze snowboardo­vého poháru přála, ať to těm lyžařům ukáže. „Chodili za mnou teď kluci, holky, dokonce i trenéři a vyprávěli mi, jak moc mi fandili.“

Do Winterberg­u, dějiště závěrečnéh­o dílu Světového poháru snowboardi­stů, přijede s náskokem 930 bodů v celkovém hodnocení před druhou Ruskou Tuděgeševo­vou. Za výhru se přitom uděluje tisíc bodů. Ledecké stačí projít kvalifikac­í a velký glóbus je její. Samozřejmě, může se stát cokoliv… „Ale prostě se nestane!“zdůrazní.

Na olympijský­ch hrách v Koreji 2018 se na snowboardu zařadí mezi největší kandidátky medailí. Chce tam startovat i na lyžích. A co bude pak? Zatím ji snowboard živil. Nyní obdrží také první zajímavějš­í nabídky od lyžařských firem.

Získat malý glóbus i mezi sjezdařkam­i, zvlášť pokud pocházíte z Česka, je nepoměrně větší výzvou. Mission impossible, řekli byste. Ovšem v jejím případě... Kdo ví.

Body ze sjezdů na lyžích, glóbus z obloučků na snowboardu. Ester Ledecká řádí dál.

 ?? Ester Ledecká poprvé získala malý křišťálový glóbus. ??
Ester Ledecká poprvé získala malý křišťálový glóbus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia