MF DNES

Jágr má české kumpány, Florida chystá útok na pohár

- Karel Knap reportér MF DNES

Kdysi obzvlášť nadšeně vítal krajany v kabině svého týmu NHL, dokonce se přimlouval za jejich angažování. V 90. letech v Pittsburgh­u se kolem Jaromíra Jágra srotila takzvaná Česká mafie, jíž pak šéfoval kouč Hlinka.

Později se Jágr stal členem menší kolonie v New York Rangers či v New Jersey. V této sezoně v klubu Florida Panthers zůstával jediným vyslancem své země. Až do soboty, kdy mu manažer Tallon pořídil rovnou dva kumpány.

Obránce Kindla z Detroitu a především útočníka Hudlera z Calgary.

Českým hokejovým příznivcům přibyl důvod přát právě Panthers.

Posílena byla víra floridskýc­h fanoušků v úspěšné tažení v letošním play-off. Tallon navíc přivedl taky forvarda Purcella z Edmontonu.

Kindl dostane novou šanci, neb v Detroitu vypadl ze sestavy. I Hudler získává čerstvou motivaci, jelikož Calgary po výtečném minulém ročníku vrávorá a do dalšího boje o Stanley Cup nejspíš nepostoupí.

To Florida vede svou divizi a prahne po vylepšení truchlivé bilance ve vyřazovací části.

Od roku 2000 se v ní objevila pouze jednou. A za posledních 20 let nevyhrála ani jednu sérii.

Hudler v jarních bojích o pohár podstoupil víc zápasů (77) než floridský tým ve své historii ( 38). V červnu 2008 s Red Wings dokonce dosáhl až na stříbrnou trofej.

V minulé sezoně pronikl do Top

Stěhování 10 v ligovém bodování a převzal Lady Byng Trophy za gentlemans­tví a vysokou výkonnost. Na slavnosti v Las Vegas zaujal vtipnou děkovnou řečí, kterou pronesl v ponožkách, poněvadž ho tlačily boty.

Nyní 32letý Hudler se už jako teenager připojil k Jágr Teamu, partě hokejistů, jež pospolu o prázdninác­h trénovala a hrála exhibice.

V NHL byl vyměněn poprvé. Zprávu se dozvěděl, když si šel zdřímnout před sobotní partií s Ottawou.

Místo ní už se chystal na stěhování napříč Severní Amerikou. Může se těšit na mnohem vlídnější podnebí. A na setkání se žijící legendou, jak v telefonick­é konferenci s novináři označil Jágra, s nímž má stejného agenta Svobodu (střelec zlatého gólu z olympiády v Naganu).

„Je to vzrušující příležitos­t,“řekl. „Zároveň se mi bude stýskat po spoluhráčí­ch a zaměstnanc­ích v hale, po přátelích, které jsem tu našel.“

Ve Flames platil za tahouna, vychovatel­e mladých borců Monahana či Gaudreaua. V tomto ročníku se tolik neprosazov­al, brzdily ho zdravotní potíže. Od 30. října do 21. ledna dal jediný gól.

Ve 12 únorových utkáních ovšem posbíral slušných 11 bodů (4+7) a naznačil, co může novým šéfům nabídnout. Flames ho pustili hlavně proto, že pod platovým stropem neměli dost peněz na prodloužen­í smlouvy, jež mu v létě končí.

Kromě Hudlera a Kindla byli o víkendu vytrejdová­ni další dva čeští útočníci: Fleischman­n do Chicaga, Sekáč do Arizony.

Uzávěrka přestupů v pondělí ve 21.00 SEČ.

je v NHL

 ?? Jakub Kindl (vlevo) už svlékl dres Detroitu, Jiří Hudler už nemá dres Calgary. Oba doplnili Jaromíra Jágra na Floridě. ??
Jakub Kindl (vlevo) už svlékl dres Detroitu, Jiří Hudler už nemá dres Calgary. Oba doplnili Jaromíra Jágra na Floridě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia