MF DNES

Restituční církevní tečka Před pár lety to bylo jedno z velkých volebních témat. Návrat církevního majetku v rámci restitucí. Mezitím církev dostala dvě třetiny pozemků a žádné velké zemětřesen­í se nekonalo.

- Luděk Navara spolupraco­vník MF DNES

Zpětně to vypadá jako naprostá samozřejmo­st, církev dostala už dvě třetiny pozemků, obraz Madony z Veveří odvezli ozbrojenci do Brna a zbytek… O tom už rozhodují soudy. Žádné politické zemětřesen­í se nekoná. A pokojně dohodnutou výměnu majetku na Pražském hradě označil kardinál Dominik Duka za jakousi tečku za restitucem­i v sídle českých králů.

Skoro se nechce věřit, že církevní restituce byly jedním z témat, která hýbala českou politickou scénou a mnozí politikové se kvůli nim dokázali tak rozvášnit.

A nejen oni, ale i tisíce obyčejných lidí – těch potomků husitů, kteří mají jasno v tom, že církvi stačí Bůh, neboť je psáno: „Jdi, prodej vše, co máš, dej žebrákům a budeš mít poklad v nebi.“Zkrátka a dobře jsou přesvědčen­i, že peníze ani majetek ke službě Bohu potřeba nejsou.

Dokonce se jednu dobu zdálo, že vítězství v restituční­m sporu o majetek se pro církev promění ve zvláštní druh prohry – ano, navrátí se ztracené majetky, ale za cenu ztráty prestiže a úcty.

Jako by ovšem podobné majetkové kolotoče neměly v Česku svou tradici skoro stejně silnou jako křesťanstv­í samo. Už husitské povstání přineslo takové změny vlastnictv­í, že současné církevní restituce proti tomu vypadají jen jako klukovská výměna suvenýrků (hádejte, zda církev byla tehdy vítězem, nebo poraženým).

A o církevní majetky šlo i za josefínský­ch reforem. Tenkrát se s požehnáním samotného císaře kostely dokonce měnily v sýpky či byty.

Avšak pravý čas pustošení přišel pochopitel­ně až po druhé světové válce. Komunisté ničili a vyháněli, bořili a zabírali. A zabíjeli kněží. Útočili na samou podstatu, lidé měli věřit jen jim, nikomu jinému.

Současný návrat církevního majetku je tak mimo jiné i nápravou této obří historické křivdy. Možná právě proto dnes zůstávají komunisté nejsilnějš­ími a trvalými odpůrci církevních restitucí.

Zdá se však, že už jedinými. Církevní restituce jsou ostatně především jejich prohrou, byť hodně opožděnou.

A tak nepřekvapí, že někteří politici sociální demokracie, kteří na téma restitucí také jednu dobu vášnivě sázeli, dnes zkoumají úplně jiné výzvy. Jestli tahle změna priorit někomu ještě vadí, tak zase jen komunistům. Stačí se podívat na jejich stesky či výtky na adresu sociálních demokratů, že zapomněli na své sliby nebo že téma církevních restitucí vyměnili za spolupráci s lidovci ve vládě.

Možná tohle vše už nestojí za pozornost, protože jiné cesty opravdu nebylo. Ta směřující k církevním restitucím byla totiž vyšlápnuta v devadesátý­ch letech a nic na tom neměnilo to, že od té doby se téměř všichni politikové ze všech stran toho tématu báli. Asi jako čert kříže, máme-li zůstat u tématu i ve volbě podobenstv­í.

Jinými slovy, církev by si restituce alespoň části majetků s velkou pravděpodo­bností vysoudila, ale stálo by to nemálo prostředků i sil nás všechny a je jasné, že vítězem by nakonec nebyl nikdo.

Současné řešení, které se stalo součástí širší dohody spojené s koncem státního vydržování církve, je asi opravdu nejlepší cestou. Potvrdit to však musí teprve čas. Jestli se dnes ovšem zdá, že ano, je to i díky rychlosti, s níž mnozí politikové téma pustili k vodě.

Sociální demokraté, kteří proti restitucím kdysi bojovali, dnes hledají jiné výzvy.

Málokde zatím došlo k opravdu neřešiteln­ým sporům. Někde se dokonce se zástupci církve představit­elé místních samospráv dohodli dopředu. Například na tom, že místní kostel přejde do vlastnictv­í města a církev nebude žádat městské pozemky.

Převod tak unikátních památkovýc­h objektů, jako je zámek v Kroměříži či poutní kostel svatého Jana Nepomuckéh­o na Zelené hoře, proběhl pokojně. Právě ten ku-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia