MF DNES

Tatéři píší text deklarace lidských práv

-

NOVÉ MĚSTO Desítkám lidí tatéři v sobotu v Praze vytetovali na tělo jedno písmeno z Deklarace lidských práv. Projekt do české metropole přivezli organizáto­ři festivalu Jeden svět.

Už od čtyř hodin ráno se v pasáži Lucerna scházeli zájemci o tetování. Až o celých osm hodin později odstartova­la akce, při které si prvních osmdesát z nich nechalo zvěčnit na tělo vylosované písmeno abecedy. Písmena to nejsou náhodná. V řadě za sebou tvoří text Deklarace lidských práv, a pokud se podaří akci dovést do konce, bude za pár let 6 773 lidí po celém světě nosit 6 773 písmen deklarace.

Za celou akcí stojí nizozemský umělec Sander van Bussel, kterému se plán zrodil v hlavě po smrti jeho přítele Stevena Nyashe, keň-

Nositelka S ského aktivisty a novináře, který byl kvůli svým politickým názorům zavražděn v roce 2012 útočníky v Nairobi. „Dlouho jsem pak přemýšlel, co pro mě jeho smrt znamená. Tenhle projekt je reakcí na ni. Symbolem, že každý z nás má svoje práva,“popisuje Van Bussel.

Proč si ale pro svůj manifest vybral zrovna lidskou kůži? „Víte, tetování je něco, co si nevymyslít­e v neděli ráno u snídaně. Je to závazek, který zvažujete dlouho. Má pro vás význam. Chci, aby lidé takhle přemýšleli i nad lidskými právy,“vysvětluje Van Bussel.

Ten si v Praze všechny účastníky akce s vytetovaný­m písmenem vyfotil a od každého si vyžádal kartičku, na které měli vyjádřit osobní motivaci, která je vedla k zapojení se do projektu. (mč)

 ?? Dívka na snímku, která se zapojila do projektu Human Rights Tattoo, si vylosovala písmeno S. ??
Dívka na snímku, která se zapojila do projektu Human Rights Tattoo, si vylosovala písmeno S.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia