MF DNES

Většinu učitelů o šikaně nikdo neškolil

-

PRAHA Dvě třetiny pražských učitelů neabsolvov­aly žádné školení o šikaně, čtvrtina měla jen krátké. S výsledky průzkumu na pražských školách se včera seznámil magistrátn­í výbor pro výchovu a vzdělávání.

Dotazníkov­é šetření bylo reakcí na situaci na malešické průmyslovc­e, kde žáci delší dobu šikanovali jednu z učitelek. Žena letos zemřela, souvislost mezi úmrtím a šikanou však prokázána nebyla.

„Jedním z výsledků dotazování je, že pedagogové mají zájem o větší vzdělávání,“uvedla na jednání krajská školská koordináto­rka prevence Jana Havlíková. Žádné školení na téma šikany neabsolvov­alo 65 procent ze zhruba 1 800 pedagogů základních a středních škol, kteří odpověděli na dotazník. Další čtvrtina jen kratší než deset hodin.

Problém je podle ní už při vzdělávání budoucích pedagogů, protože pedagogick­é fakulty se na šikanu příliš nezaměřují. „Pedagogové jsou připravová­ni pouze učit, ale už ne vést kolektiv dětí. Fakulty by měly zavést zkušenostn­í výcviky,“dodala.

Učitelé mají další vzdělávání povinné ze zákona a každá škola má svého metodika primární prevence, který má kromě šikany na starosti i ostatní druhy prevence, například prevenci užívání návykových látek, poruch příjmu potravy, bezpečnost v dopravě. Praha dává na primární prevenci devět milionů korun ročně, nejvíce ze všech krajů. Školení jsou ale pro učitele dobrovolná a obvykle jsou jen jednodenní, což na zevrubné informován­í či praktické ukázky nestačí.

V Praze je celkem sedm tisíc učitelů základních škol a dalších sedm tisíc ve středních školách. Hlavní město zřizuje asi stovku středních škol, téměř tři stovky základních škol a 262 mateřských škol spravují městské části. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia