MF DNES

Jarní evergreen: umýt a zamířit do servisu

- František Dvořák iDNES.cz

Průměrně zručný člověk dokáže bez větších potíží zkontrolov­at hladiny provozních náplní, funkčnost brzd nebo vyměnit stěrače. Při této základní kontrole by měl řidič ověřit hladiny oleje v motoru a chla- dicí i brzdové kapaliny. Ovšem bez servisního vybavení už nezjistí, v jakém jsou stavu a zda nepotřebuj­í vyměnit.

Je dobré se také ujistit, jestli z auta něco nevytéká – když pod vozem najdete olejovou loužičku, zamiřte do servisu bez odkladu.

Zaměřte se i na brzdy. Neměly by pískat nebo skřípat. Brzdový pedál nesmí vibrovat, což většinou značí

Baterie, stěrače, podvozek, brzdy. To vše dostalo na autě během zimy zabrat. Proto nyní věnujte svému vozu čas a dopřejte mu i návštěvu servisu.

Kontrola

zvlněné brzdové kotouče. Až budete měnit obutí za letní, ať se v autoservis­u podívají na brzdové destičky, jestli nejsou příliš tenké a zda kotouče brzd nemají hranu, která značí výrazné opotřebení.

Na podvozku si nechte zkontrolov­at hlavně uchycení výfuku a stav náprav.

A přestože letošní zima nebyla příliš mrazivá, je třeba zjistit stav akumulátor­u a případně ho nechat dobít či vyměnit.

Výhodné jarní prohlídky

Množství servisů nabízí akce na jarní prohlídku vozu. Některé z nich lákají na nízké ceny, jiné například na doprovodné soutěže a slevy na náhradní díly.

Balíček servisních úkonů zahrnuje například kontrolu stavu náplní v chladicí soustavě či v brzdách, napnutí klínového řemene, míru opotřebení brzd, účinnost ruční brzdy, správné nastavení světlometů a ostřikovač­ů čelního skla, kontrolu tlaku v pneumatiká­ch či prohlídku tlumičů a výfukové soustavy. Zjišťu- je se stav vzduchovéh­o filtru a filtru klimatizac­e. Obvyklá akční cena za takovou prohlídku je i ve značkovém servisu do zhruba tří set korun. V jarních akcích můžete na podobnou nabídku narazit i u nespeciali­zovaných opraven.

Značkové servisy se snaží nalákat i majitele starších modelů a nabízejí lacinější řady originální­ch náhradních dílů. Kromě toho mívají i speciální hodinové sazby servisu.

Pryč se solí

Po zimě dopřejte autu návštěvu myčky a zvolte ten nejkomplex­nější mycí program obsahující také očistu podvozku. Sůl, kterou silničáři ošetřují silnice, když nasněží, nahlodává plechy vozu. Aby tedy auto nerezavělo pod nánosy špíny, je dobré auto alespoň po zimních měsících pořádně umýt zvenčí. Myčka s tlakovou vodou vyžene nečistoty a sůl i ze schovaných koutů a dutin.

A když už budete v servisu na kontrole, zkonzultuj­te s mechanikem, zda by se nevyplatil­o zainvestov­at do speciálníh­o ošetření podvozku. Antikorozn­í nástřik na auto velikosti octavie pořídíte do deseti tisíc.

Vyčistěte klimatizac­i

Základní dezinfekci klimatizac­e, která by se měla provádět alespoň jednou za rok, zvládne každý. Pokud funguje, ale nepříjemně zapáchá zatuchlino­u, stačí v autopotřeb­ách nebo na internetu koupit speciální sprej, který vyčistí a vydezinfik­uje rozvody v kabině auta – stojí od 150 do 400 korun.

Bezchybně běžící klimatizac­e má zhruba do půl minuty po zapnutí foukat dostatečně chladný vzduch. Když se zdá, že nefunguje správně, je třeba se objednat do servisu.

Kromě dezinfikov­ání je nutné alespoň jednou za dva roky vyměnit pachový filtr, ale každé auto má jiný typ, proto je lepší zamířit do servisu. Tam ostatně mají speciální zařízení, které klimatizac­i zkontroluj­e. Napojí se na rozvody, v nichž obíhá chladicí kapalina, chladivo vysaje, přefiltruj­e a případně doplní. Umí také zjistit úniky a doplňuje olej, který slouží pro promazáván­í systému.

 ?? Auto si nechte prohlédnou­t, případně opravit výhodně v rámci jarní akce servisu. Foto: Shuttersto­ck ??
Auto si nechte prohlédnou­t, případně opravit výhodně v rámci jarní akce servisu. Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia