MF DNES

Udělají vše, abych nic nedostal

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

PRAHA ČSSD řeší, kde rychle sehnat téměř 340 milionů korun. Podle soudu je musí vyplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi, který straně pomohl před lety získat Lidový dům, ale nedostal odměnu, kterou chtěl. ČSSD si podle lídrů zřejmě vezme úvěr. Rozhodne se příští týden po návratu předsedy Bohuslava Sobotky z USA.

Altner sice vyhrál „jackpot“, ale zároveň je stíhán v jiné kauze za zpronevěru. „Nepochybuj­i o tom, že udělají vše pro to, abych se k penězům dostal jen zčásti, nebo vůbec,“napsal Altner MF DNES v e-mailovém rozhovoru.

Jak jste se dostal ke kontaktu s ČSSD?

Když ČSSD byla v důsledku postupu ministra financí Kočárníka (ODS, pozn. red.) v nouzi nejvyšší, jak se vyjádřil Zeman, neměla ani na toaletní papír, poslal za mnou Zeman Ivo Svobodu ( tehdejší místopředs­eda ČSSD, pozn. red.). Po celou dobu sporu jsem za ČSSD nesl několikami­lionové náklady na soudní spor.

ČSSD vám má zaplatit do tří dnů od doručení rozsudku. Jste ochoten s nimi jednat o prodloužen­í?

Šestnáct let je málo?

Jak vám rozsudek změní život?

Provalilo se moje utajené kriminaliz­ování. Jak mně změní život hysterie těch, kdo moji perzekuci koordinují, nevím. Nepochybuj­i o tom, že udělají vše pro to, abych se k penězům dostal jen zčásti, nebo vůbec.

Jak čekání na rozsudek v rámci sporu s ČSSD ovlivnilo váš život?

Kdo neprožil 16 let politické perzekuce obstavením majetku kvůli účelově vykonstruo­vaným pohledávká­m státu či státem skrytě ovládaných subjektů, které jsou marginální v poměru k narůstajíc­ím smluvním sankcím ČSSD, perzekuci rodiny a blízkých osob mimořádně rafinovaný­mi prostředky psychickéh­o teroru, těžko uvěří.

Bojíte se, že si vysouzené miliony odnesete do vězení, kam by vás mohl poslat nyní soud?

Dosud žádné peníze nemám a uvidíme, zda budu mít. Člověk, který se rozhodne neprodat svoji lidskou důstojnost za žádnou cenu, musí ve státě utajené totality počítat i s tím nejhorším.

O co přesně jde v kauze, kterou řeší Obvodní soud pro Prahu 10?

Dosud jsem neobdržel od policie nebo soudu ani obvinění, a už jsem obžalován jako „uprchlý“.

Věřil jste ještě v to, že vám soud peníze přizná?

Nárok jsem soudně uplatnil, ostatní bylo na soudu. Jsou ještě soudci, kteří si zaslouží uznání za svoji nezávislos­t na státní moci.

Jak byste se cítil, kdyby částka, kterou vám teď bude muset strana zaplatit, ji měla finančně položit?

Nepoloží ji odměna advokáta, ale pohrdání závazky ze smlouvy v přesvědčen­í, že když má moc, tak pro ni právo neplatí. Zkuste 16 let neplatit bance.

Co byste s více než třemi sty miliony dělal?

Nad tím mohu přemýšlet, až je budu mít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia