MF DNES

Méně na billboardy a mládež

- Adéla Paclíková, Vojtěch Srnka s přispěním Evy Moniové

Jen několik dní má šéf stranické kasy ČSSD Martin Starec na to, aby sehnal více než tři sta milionů korun, které strana musí zaplatit advokátu Zdeňku Altnerovi po prohraném sporu. Respektive: Starec má vymyslet, kde všude se dá ušetřit, aby strana dokázala splácet půjčku na umoření dluhu.

Několik možností, kde chtějí sociální demokraté úspory hledat, už se podle informací MF DNES rýsuje. Lacinější musí být v první řadě chystaná kampaň před letošními krajskými a senátními volbami. Strana si zřejmě objedná méně billboardů u silnic, jejichž účinek na voliče je sporný, více se naopak zaměří na levnější kampaň na internetu. Škrty hrozí i u příspěvků partnerský­m organizací­m strany včetně socialisti­ckého dorostu: Mladých sociálních demokratů.

Hlavní starostí příštích několika týdnů však bude, kdo straně velký obnos na splacení dluhu rychle půjčí – ČSSD totiž bude muset patrně celou částku zaplatit naráz. Podle Altnerova advokáta Václava Veselého musí sociální demokraté zaplatit do tří dnů od doručení písemného odůvodnění rozsudku. To obvykle chodí do jednoho měsíce od skončení soudu.

„Zvažujeme, že si vezmeme úvěr. Jen zatím nevíme, na jakou dobu a za jaké úroky. Následně budeme řešit, jak to splatit co nejdřív,“říká člen politickéh­o grémia strany Roman Váňa.

Podle několika oslovených zdrojů z bankovního sektoru má ČSSD slušnou šanci, že jí někdo vysokou sumu v krátkém čase půjčí. Strana má totiž poměrně velký majetek v hodnotě 1,5 miliardy a stabilní, poměrně vysoké příjmy. Půjčit straně, v jejímž čele je úřadující premiér, navíc bankám dává záruky, že dluh bude splácen poctivě, pod veřejnou kontrolou.

Jenže i postupné splácení bankovní půjčky zatíží rozpočet ČSSD velmi výrazně. Případný úvěr 330 milionů korun se splatností třeba na patnáct let by stranu donutil každý rok v rozpočtu najít 22 milionů korun. K tomu by ještě navíc musela počítat s úroky, což při poměrně vstřícné úrokové míře tří procent zvyšuje roční splátku na více než 27 milionů korun.

„Máme ročně zhruba 20 milionů korun z pronájmu nemovitost­í, takže to celkem zvládneme,“říká zdroj z vedení strany.

Jedenáct volebních roků

Není úplně jisté, kolik může ČSSD uspořit na svém každodenní­m provozu – v posledních pěti letech se již snížil počet jejích zaměstnanc­ů přibližně o 25 lidí, odešel tedy zhruba každý sedmý. S tím se o osm milionů snížily náklady na mzdy a zároveň skoro o 20 milionů provozní výdaje.

ČSSD však při plánování svého financován­í musí počítat s dvěma důležitými faktory: zaprvé každý z příštích jedenácti roků bude volební, takže ji čekají vysoké výdaje na kampaně. Jen v posledních pěti letech za ně strana utratila téměř 310 milionů korun a zpět od státu dostala na příspěvcíc­h třetinu.

Druhý faktor úzce souvisí s tím prvním. Absolutní většinu stranickýc­h příjmů totiž představuj­í právě státní příspěvky za mandáty zvolených politiků, které loni dosáhly 133 milionů korun.

Třeba KSČM, v tomto směru druhá nejúspěšně­jší strana, dostává o 50 milionů korun méně. Proto, aby si ČSSD udržela dnešní úroveň příjmů, by musela být ve volbách úspěšnější, než naznačují nynější odhady. K tomu, aby se to povedlo, však potřebuje dostatečně dobrou kampaň, která něco stojí.

Bohatí straníci, přispějte

Právě proto už vedení ČSSD uvažovalo, že by mohlo letošní kampaň více přesunout na internet. „Uvažovali jsme o efektivnos­ti jednotlivý­ch nástrojů. Třeba billboardy jsou drahé a mají malý dopad, kdežto internet je laciný a má velký vliv, takže možná budeme modernizov­at postupy, které nám zároveň přinesou úsporu,“naznačuje jeden z členů vedení, jakým směrem by se sociální demokraté mohli vydat při hledání úspor.

Zároveň vedení ČSSD zvažuje, že straníky požádá o „mimořádné příspěvky“na umoření dluhu. „Příspěvky by byly dobrovolné. Říkali jsme si, že oslovíme členy, že by mohli přispět. Poslance, hejtmany a všechny možné, kteří mají možnost straně něco dát,“říká člen vedení ČSSD. V neposlední řadě se ekonomičtí experti strany podívají i na výdaje za zahraniční cesty.

„Říkali jsme si, že oslovíme členy, aby přispěli. Poslance, hejtmany, všechny možné.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia