MF DNES

Paroubek: Zeman by se měl omluvit

-

Kauza advokáta Altnera způsobila před sedmi lety definitivn­í rozchod někdejšího předsedy Miloše Zemana se sociální demokracií. Bylo to poté, co Zemanův následovní­k Jiří Paroubek otevřeně řekl, že Zeman nese na potížích s Altnerem hlavní vinu. Ani po devíti letech Paroubek na svém postoji nic nemění.

Na otázku, kdo ČSSD do potíží dostal, říká jasně: „Já myslím, že prvotně tehdejší předseda Zeman, který tu smlouvu neměl nikdy podepsat a dnes schovává hlavu do písku jako

podíl viny?

pštros. Myslím, že by se měl sociální demokracii omluvit.

Až takový je jeho

Ta smlouva byla obrovská chyba. Vyplývá z jeho (Zemanovy) naprosté neznalosti reálií běžného života. On jako šéf musí samozřejmě spoléhat na to, že mu právník smlouvu připraví, ale smlouvu takového významu, jako byla ta s panem Altnerem, si musí šéf sám přečíst, než ji podepíše.

Mohla ČSSD v posledních letech hrozící průšvih nějak odvrátit?

Vždycky je dobré si najmout ty nejlepší advokáty, což já jsem udělal. Ale co bylo po roce 2010, kdy jsem odešel, nevím. Pokud vím, moji právníci Smutný ani Jansta už se v celé záležitost­i neangažují. Nevím, proč odešli, ale mohu to považovat za chybu. Protože tady nejde jenom o paragrafy, ale také o kontakty na soudech a podobně.

Jak dlouho může trvat, než se ČSSD z této situace vzpamatuje?

Podle toho, co jsem zatím viděl, buď hrají funkcionář­i sociální demokracie strojené divadlo, kterým chtějí uklidnit členy a stranickou veřejnost, nebo si neuvědomuj­í závažnost celé situace. Je to existenční rána. Jim v sociální demokracii se to možná zdá jako lapálie, ale jakmile přijde rozsudek, mohou mít do tří dnů obstavené účty.

Jaké to může mít důsledky?

Vyřadit ze hry jednu politickou stranu je útok na politický systém v zemi. O to tady jde.

Opravdu jde o politický útok?

Nevím, ale v naší zemi, která je proslulá nejrůznějš­ími kuriózními výroky soudů, nevěřím, že by to bylo tak izolované. Je to útok na největší politickou stranu, který má likvidační ráz. Buď soudce nemá všech pět pohromadě, nebo má výborné krytí. Nic jiného mě nenapadá. Já tady spravedlno­st nevidím. Jestli stát nedokázal zajistit rychlý rozsudek – a na ten čekal jak pan Altner, tak sociální demokracie – a pak tentýž stát sečte úroky ve výši několika set milionů korun, měla by je zaplatit soudní soustava, respektive ministerst­vo spravedlno­sti. A ne sociální demokracie.

Jak to poznamená ČSSD v podzimních volbách?

Nečekám zázraky. Říkám, že výsledek bude mezi 13 až 15 procenty. A pokud bude ČSSD demoralizo­vána nedostatke­m financí – což je situace, na niž nejsou její funkcionář­i zvyklí – asi to lepší než 13 až 15 procent nebude.

— Bronislav Pavlík

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia