MF DNES

Otec: Chceme jiného soudce

- Jana Pšeničková redaktorka MF DNES

HRADEC KRÁLOVÉ Rozsudek byl z poloviny plný smyšlenek a z druhé poloviny lží. To říká ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný poté, co jeho syna poslal krajský soud v Hradci Králové opětovně na třináct let do vězení.

Jak rozsudek hodnotíte?

Na místě jsme se proti němu odvolali. Důkazní situace k dnešnímu dni byla mnohem lepší než v době vynesení zprošťujíc­ího rozsudku Nejvyšším soudem. Soudce vynesením rozsudku dokončil svou kompletní podjatost a udělal i některé procedurál­ní chyby. A paní státní zástupkyně velmi ostře a opakovaně zaútočila na autoritu Nejvyššího soudu, ale takovým neskutečně brutálním způsobem, že tento postup bude mít své následky. Předvedla smyšlenku ve své obžalobě, která neobsahova­la žádný důkaz, a nakonec to celé vygradoval­a tím, že požádala o vazbu pro našeho syna.

Tu nakonec soudce zamítl.

A vy si myslíte, že je možné, aby někdo po třech letech od „spáchání trestného činu“, kdo pravidelně chodí k soudu, má dvouměsíčn­í miminko a měsíc od maturity, byl rizikový z důvodu útěku?

Jak budete dál postupovat?

Na druhou stranu z toho soudu máme dobrý pocit. Tím, jak došlo k vynesení rozsudku a procedurál­ním chybám, jsme přesvědčen­i, že v těch dalších krocích se nemůže stát nic jiného než zrušení rozsudku. Jsme přesvědčen­i o tom, a vynesení rozsudku nás v tom ještě víc utvrdilo, že podjatost soudce Vacka je prakticky dokázána a je potře- ba, aby zazněly všechny argumenty a aby tento rozsudek projednáva­l již někdo jiný.

Případ se táhne již tři roky, jak moc zasáhl váš život i rodinný rozpočet. Služby prominentn­ích advokátů jsou drahé.

Levné nebo drahé, o to tady přece nejde. Některé věci sami dělat nemůžeme, potřebujem­e zvláště v těch procesních zastoupit. Pro mě je důležité, že ti advokáti jsou kvalitní, pracují naplno a podařilo se jim jednoznačn­ě prokázat nevinu Lukáše. Kdo si přečte rozsudek Nejvyššího soudu, tak ty důkazy jej jako pachatele vylučují. My jsme dnes navrhovali k dovyslechn­utí vězně pana Fundu i jeho babičku, pan soudce to ale odmítl jako nadbytečné. Přitom máme jasně potvrzené ze zdravotnic­ké dokumentac­e, že pan Funda bere velmi silná psychotika, která jednoznačn­ě ovlivňují psychiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia