MF DNES

Opouštěli Okrouhlík. Rychle a beze slov

- TomÁš BlAžek redAktor MF DNES

JIHLAVA Ani pro jedny to nebyly zrovna příjemné chvíle. Organizáto­ři ubytování iráckých uprchlíků v lokalitě Okrouhlík u Jihlavy se včera s běženci u rekreační chaty na okraji lesa loučili.

Nikomu nebylo v sychravém dopoledni do řeči. Už odpoledne vyšlo najevo, že celá tato skupina pětadvacet­i uprchlíků se rozhodla odmítnout český azyl a zřejmě Česko v několika dnech opustí. Majitelé ubytovny na Okrouhlíku a zastřešují­cího jihlavskéh­o Centra multikultu­rního vzdělávání přijeli v několika autech. Postupně mlčky mizeli v chatě. Z Iráčanů se venku po ránu neobjevil nikdo.

Pak z nitra ubytovny k jednomu z minibusů přišel koordináto­r centra Radim Fiedler, v podpaží červené desky a v náruči dvě dětské autosedačk­y.

O půl jedenácté začali z chaty vycházet uprchlíci. Bezstarost­ně poskakujíc­í děti, šestiletý kluk si nad- šeně nesl zánovní modrou kytaru. Pak rozvětvené rodiny – žena nesoucí červený květináč, šedovlasý George Batto, který jí pomáhal ze schůdků terasy. V levé ruce nesl Bibli. Vedle nich otcové jednotlivý­ch rodin a jejich ženy. Většina s úsměvem zdravila: „Ahoj!“Jinak zněla hrdelní kurdština, výjimečně pár anglických slov. Mnozí se na rozloučeno­u objímali s ubytovatel­i, české ženy si podržely v náruči nejmenší kurdské děti.

Nástup do přistavený­ch aut trval jen pár minut. Bouchly dveře, za ně-

Už zase na cestě kolika okénky se mihly mávající dlaně a malá kolona se dala do pohybu silničkou po okraji lesa. Za chvíli auta na silničce zmizela za horizontem, pod kterým je vesnice Čížov.

Za půl hodiny už uprchlíci nakrátko přijali azyl v multikultu­rním centru na jihlavském náměstí, kde dostali oběd. Děti dováděly na zšeřelém schodišti, teenager v šedé mikině seděl na schodech a úporně hleděl do smartphonu. „No photo!“, nastavil dlaň. Pak ženy děti zahnaly do jídelny. Odpoledne je čekala ubytovna na okraji centra.

 ?? Rozvětvěná irácká rodina včera opustila Okrouhlík, po cestě se zastavila v jihlavském multikultu­rním centru a večer na ně čekala další ubytovna. A dál? Foto: Tomáš Blažek ??
Rozvětvěná irácká rodina včera opustila Okrouhlík, po cestě se zastavila v jihlavském multikultu­rním centru a večer na ně čekala další ubytovna. A dál? Foto: Tomáš Blažek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia