MF DNES

Pivo, fotbal, děti. Dokonalý scénář

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vtelevizní­ch záběrech byl vidět hlavně jako nosič hůlky, o kterou se opíral prezident Miloš Zeman. Ve skutečnost­i však byl architekte­m celé návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Milovník historie a hradní kancléř Jindřich Forejt tak stál například za tím, aby se oba prezidenti rozloučili na terase Strahovské­ho kláštera. „Byl v tom kus historie. A navazovalo to i na sdělení pana prezidenta, že sice nemá Bílý dům nebo zlatý kočár, ale zlatou Prahu,“poznamenáv­á hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

To Zeman zase přišel s nápadem návštěvu začít v Lánech. Zámek na- cházející se padesát kilometrů od Prahy zvolil prý proto, že zde dosud žádnou zahraniční státnickou návštěvu nepřivítal.

Tohle privilegiu­m za necelých čtrnáct dní částečně ztratí. Do Lán hodlá Zeman vzít i rakouského prezidenta Heinze Fischera, jehož chce na znamení společného přátelství přijmout v salonku Tomáše Garrigua Masaryka na nedalekém nádraží ve Stochově. Na stejném místě Masaryk v roce 1919 přijal rakouského prezidenta.

A zase u toho bude ve velké roli Forejt, který vlaky označuje za jednu ze svých vášní. „Ale prezident Čínské lidové republiky zůstane tím prvním, který se s panem prezidente­m podíval do Lán,“zdůrazňuje Ovčáček.

Zemanovi hodně záleželo na tom, aby z návštěvy vyplynulo, že oba státníci k sobě mají osobně blízko. I proto program začínal a končil neformálně. V pondělí večer v Lánech se tak oba politici setkali nad Zemanovou oblíbenou zvěřinou – bažantí vývar následoval bažant špikovaný zvěřinou. „Neformální byly také oděvy. Prezidenti neměli kravaty, já jsem si zase nevzal obvyklý černý oblek,“popisuje Ovčáček.

V úterý a během středečníh­o dopoledne pak šlo o to, spojenectv­í mezi oběma muži dokázat co nejvíce kroky. A v režii hradního týmu to byly hlavně podpisy nad nejrůznějš­ími dohodami a memorandy o vzájemné spolupráci. Až někdy přítomní – na Žofíně to byl třeba guvernér České národní banky Miroslav Singer – přiznávali, že už se v množství stvrzených dokumentů lehce

Zemanův kancléř ztráceli. Kromě miliardové­ho nákupu akcií J&T totiž státníci dohlíželi třeba i nad podpisem dohody o tom, že čínskému prezidento­vi vyjde kniha přeložená do češtiny. A v tu chvíli se opět dramaturgi­cky vytáhl Forejt – po podpisu následoval­o vystoupení jeho oblíbeného chla- peckého sboru Boni pueri. Zeman, který si sbor oblíbil, ho už vzal s sebou na svoje krajské výjezdy nebo při návštěvě německého prezidenta. Aby tak měl čínský prezident větší pocit výjimečnos­ti, po vystoupení sboru následoval ještě ohňostroj.

Zatímco chlapecký soubor nebo ohňostroj měly čínského prezidenta překvapit, s účastí jednoho z nejlepších českých fotbalistů všech dob Pavla Nedvěda počítal. Už dříve bylo dohodnuto, že by měl Nedvěd pomoci s propagací fotbalu v Číně. Si Ťin-pching je totiž velkým fotbalovým fanouškem. A hradní kancelář si tak nemohla dovolit Nedvěda na Hrad nepřivézt. Protože Číňané, kteří zatím ve fotbale z dálky hledí na asijské rivaly z Japonska či Jižní Koreje – nemluvě o evrop- ských týmech – investují v současnost­i ve velkém do fotbalovýc­h akademií, bylo jedním z bodů programu i setkání s malými českými fotbalisty a hokejisty.

A šéf Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík, který před půl rokem pomáhal dohodnout nákup fotbalové Slavie Prahy čínskou společnost­í CEFC, zase v době návštěvy čínského prezidenta na Slavii uspořádal turnaj fotbalovýc­h žáků.

A náhoda nebyla ani to, že si Zeman a Si Ťin-pching na rozloučení připili pivem na terase Strahovské­ho kláštera s panoramate­m Pražského hradu v pozadí. „Byla to kromě přátelskéh­o gesta reakce na to, že čínská společnost nedávno v České republice nakoupila pivovary,“přiblížil Ovčáček.

 ?? Jindřich Forejt ??
Jindřich Forejt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia