MF DNES

Vnuk utýral babičku hlady, u soudu dostal sedm let

-

PLZEŇ Extrémně vyhublá žena leží na podlaze bytu plného výkalů. Drží se křečovitě kabelu, který vedl ze zdi.

Tak nalezla loni v lednu sociální pracovnice v bytě ve Stodu na Plzeňsku téměř osmdesátil­etou Jarmilu. „Pořád mám před očima její na kost vyhublé pokrčené nohy, když někdo odhrnul špinavou peřinu. Bylo to něco strašného. Sociální pracovnicí jsem 30 let, ale něco takového jsem ještě neviděla. Doufám, že už nikdy neuvidím,“popsala Hana Va- lachovičov­á ze stodské radnice, co viděla. Přitom jen pár okamžiků předtím jí třiadvacet­iletý seniorčin vnuk Martin Matoušek u dveří tvrdil, že „babi je v pořádku“.

Záchranáři pak necelých 30 kilogramů vážící stařenku odnesli do sanitky ve speciální matraci, v běžně používaném sedátku by ji do ní nedonesli. Krátce po převozu do nemocnice lékaři umožnili policistům, aby se ženy zeptali na pár věcí. „Jídlo jsem od vnuka měla každý den, nějaký salám nebo sušen- ky,“snažila se do své poslední chvíle chránit vnuka Martina Matouška, který u ní bydlel. Na otázku, proč je tedy tak strašně hubená, už neodpovědě­la, zapsali policisté do protokolu.

Po dvou dnech v nemocnici zemřela. Závěr patologů byl jednoznačn­ý – měla zcela rozvrácený organismus dlouhodobý­m hladověním.

Vnuk Martin Matoušek nedával babičce najíst minimálně po celý loňský leden, zjistili policisté. Muže

Tyran obvinili z týrání, hrozilo mu až 12 let vězení.

Matoušek žil u babičky v bytě, neměl práci. Jediné peníze, které měli, byl babiččin starobní důchod. Když mu dala peníze, aby zaplatil nájem a elektřinu, koupil si za ně drogy. „Jídlo jsem jí nechával u postele. Co nesnědla, jsem buď dojedl já, nebo jsem to dal psovi. Nekontrolo­val jsem, kolik toho snědla,“hájil se Matoušek. Jedním dechem připustil, že se v bytě neukázal také několik dnů, i když babička už jenom ležela.

Včera nepřišel k soudu, který ho za utýrání babičky hlady poslal nepravomoc­ně na sedm let do vězení. „Musel být minimálně srozuměn s tím, že když nedával babičce řádně najíst a napít, ta může zemřít. Bezdůvodně spoléhal na to, že nedojde k fatálnímu následku. I malé dítě ví, že když nebude jíst, umře,“řekl soudce Martin Kantor. Kdyby bylo prokázáno, že měl v úmyslu babičku takhle připravit o život, byl by souzen za vraždu.

— Petr Ježek

 ?? Martin Matoušek u dřívějšího jednání soudu ??
Martin Matoušek u dřívějšího jednání soudu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia