MF DNES

Odešel Genscher – symbol německé diplomacie

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BERLÍN Poválečné Německo mělo několik velkých kancléřů, Konrada Adenauera, Willyho Brandta, Helmuta Kohla a dnes má podobně velkou kancléřku Angelu Merkelovou. Ale ministra zahraničí s velkým M mělo poválečné Německo jen jednoho. Hanse-Dietricha Genschera, včera zemřel ve věku 89 let.

„Kancléři přicházejí a odcházejí, ministr zahraničí zůstává,“bylo heslo šéfa německých liberálů a rekordmana v počtu let strávených v křesle šéfa německé diplomacie. V roce 1982 dokázal společně se svými liberály (FDP) přeskočit od sociálních demokratů Helmuta Schmidta k novému křesťansko­demokratic­kému kancléři Helmutu Kohlovi. V čele resortu tak s dvouměsíčn­í přestávkou během vládní krize roku 1982 strávil neuvěřitel­ných osmnáct let: od roku 1974 do roku 1992, kdy z pozice ministra zahraničí na vlastní žádost odešel. Ve vrcholné německé politice byl přitom ještě o dva roky déle, když od roku 1972 stál v čele ministerst­va vnitra.

který

V roce 1989

Hvězdnými roky Hanse-Dietricha Genschera byl závěr jeho kariéry, v němž dokázal zúročit všechny své neobyčejné zkušenosti získané mnoha lety ve funkci. Jako šéf německé diplomacie se podílel na všech klíčových jednáních se Sovětským svazem za doby Michaila Gorbačova a šéfa jeho diplomacie Eduarda Ševardnadz­eho. Dokázal v roce 1989 dostat přes železnou oponu tisíce východních Němců, mimo jiné i z ambasády Spolkové republiky v Praze. O pár měsíců později pak už s novým ministrem zahraničí, svým přítelem Jiřím Dienstbier­em, střihal hraniční plot.

Smlouvy s Českem a Polskem

Společně s Kohlem dokázal Genscher prosadit a vyjednat rych- lé sjednocení Německa i podpořit nástup demokratic­kých režimů ve střední a východní Evropě.

Poté Genscher zvládl během pouhých tří let urovnat desítky let trvající napětí Německa s Polskem a Českoslove­nskem a uzavřít s Varšavou a Prahou smlouvy, na nichž stojí přátelské a spojenecké vztahy Německa s jeho východními sousedy dodnes.

„Bývalo by bylo žádoucí, aby se to odehrálo rychleji, ale po všech těch zátěžích, které spočívaly na německo-českém vztahu, bylo důležité vnést do vzájemných vazeb jasno,“vzpomínal před čtyřmi roky Genscher na smlouvu s Prahou. Ta byla podepsána v roce 1992, těsně před závěrem jeho kariéry. Byla tak dobře vyjednána, že platí stále.

Hans-Dietrich Genscher byl víc než jen ministr zahraničí. Byl tvůrce dvou desetiletí hvězdného období německé diplomacie.

 ?? Genscher (vlevo) v prosinci 1989 přestřihl hraniční plot se svým českoslove­nským protějškem Jiřím Dienstbier­em. ??
Genscher (vlevo) v prosinci 1989 přestřihl hraniční plot se svým českoslove­nským protějškem Jiřím Dienstbier­em.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia