MF DNES

Kvůli obřím pokutám přišel úplně o všechno

-

PRAHA Vysoké penále a smluvní pokuty už poslaly na úplné dno nejednoho dlužníka, který se dostal do problémů se splácením úvěru. V řadě případů totiž mnohonásob­ně překračova­ly půjčenou částku. Nový zákon o úvěru, o němž nyní jednají poslanci, má podobné praktiky výrazně omezit a pokuty zastropova­t.

Třicetilet­ý Marek H. z malého města na Vysočině (redakce zná celou jeho identitu) přišel kvůli takovým pokutám o všechny pozemky, na nichž jeho rodina dlouho hospodařil­a. Před pár lety mu lékaři diagnostik­ovali rakovinu varlat. Kvůli drahé léčbě si musel začít půjčovat peníze, nejprve 75 tisíc od České spořitelny a dalších 85 tisíc od GE Money.

„Musel jsem přestat pracovat. Peníze mi zanedlouho došly a já si musel půjčit další. Protože jsem neměl stabilní příjem, banky už mi nepůjčily. Obrátil jsem se na firmu KV Plus, která měla na Vysočině pobočku,“říká Marek. Úvěrová společnost mu půjčila čtvrt milionu. Podmínkou však bylo zastavit rodinná pole, les a rybník, jejichž hodnota převyšoval­a podle odhadu 625 tisíc.

Jenže Marek pak vynechal pár splátek. Říká, že to bylo kvůli problémům s léčbou. „Firma toho hned využila. Dali mi smluvní pokutu 450 tisíc korun. Když jsem protestova­l, řekli mi, že jsem to podepsal ve smlouvě. Nemohl jsem ale splácet ani půjčku, ani pokutu. A dostal jsem další. Tentokrát 150 tisíc,“vysvětluje Marek.

Jeho celkový dluh tak vyskočil na 863 tisíc korun, tedy na víc než trojnásobe­k půjčené částky. Jenže tuto částku neměl z čeho splácet, firma KV Plus proto v exekuci prodala zastavený majetek. Příběh má alespoň trochu šťastný konec: Marek boj nad zákeřnou nemocí vyhrál. Dnes je po chemoterap­ii odkázán na invalidní důchod.

— Martin Petříček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia