MF DNES

Hieronymus Bosch rozebraný na součástky

- Ondřej Bezr redaktor MF DNES

Letos si kulturní veřejnost celého světa připomíná pětisté výročí smrti jednoho z největších nizozemský­ch malířů, známého jako Hieronymus Bosch. Příspěvkem je i české vydání monografie amerického historika umění Garyho Schwartze s podtitulem Cesta do nebe a pekla, kterou vydává koncern Euromedia pod značkou Universum.

Když už se našinec nedostane do Muzea Severního Brabantska v malířově rodném ’s-Hertogenbo­schi, kde je k vidění až do 8. května velká boschovská výstava, ani do madridské galerie Prado, jež chystá ještě větší retrospekt­ivu na květen až září, musí se spokojit s reprodukce­mi a doprovodný­m textem. Budiž řečeno hned v úvodu, že v krásně vytištěné monografii najde prakticky všechna Boschovi připisovan­á díla, a to nejen v celkových reprodukcí­ch, ale v mnoha případech takříkajíc „rozebraná na součástky“.

Autor totiž v pohledech na detaily jednotlivý­ch obrazů dovozuje svoje teorie, případně ilustruje spory kunsthisto­riků, které se tohoto do značné míry tajemného malíře týkají. V některých místech se tak svižně napsaná monografie mění takřka v uměnovědno­u detektivku.

Malíř s tonzurou

Hieronyma Bosche z dnešního pohledu znalců umění provází víc otázek než odpovědí. Ta týkající se jeho jména je vlastně nejjednodu­šší. Jméno, jež známe, on sám nikdy nepoužíval. Nejčastějš­í užívanou po-

Nesení kříže

dobou křestního jména je Jheronimus a tu také autor důsledně v knize používá. Příjmení si umělec vzal z části názvu svého rodiště, v reál- ném čase malířova života jej však znali jako van Akena. Nesl tedy přídomek „z Cách“, odkud pocházel jeho rod. Který se mimochodem ma- lířství věnoval po několik generací, a Bosch se tedy měl kde učit.

Daleko větší spory, které Schwartz uvádí, se vedou ohledně autorství jeho obrazů. Souvisí to například s otázkou, zda vůbec měl Hieronymus Bosch podle dobového zvyku svoji malířskou dílnu s pomocníky a učedníky. Znalci například dovozují, že některé části obrazů maloval levák a jiné pravák.

Gary Schwartz také vyvrací představu, jakou o Hieronymu Boschovi můžeme získat při pohledu na jeho fantaskní obrazy plné nestvůr, zla, násilí. Že totiž muselo jít o nonkonform­ního umělce, balancujíc­ího na hraně dobových, zejména církevních zákonů. Pravý opak je pravda. Bosch byl zámožný měšťan, člen křesťanské­ho Bratrstva přeslavné Panny Marie. Dokonce s kněžskou tonzurou na temeni.

 ?? O autorství obrazu někteří znalci pochybují. Repro: Euromedia ??
O autorství obrazu někteří znalci pochybují. Repro: Euromedia

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia