MF DNES

Velká čínská zeď okolo Hradu Kvůli bombastick­é návštěvě čínského prezidenta se zavíraly části města. To jsme naposledy zažili, když přijel ruský vládce Leonid Brežněv. Opravdu byly stovky demonstran­tů takovou hrozbou? Nebo si jen prezident Zeman nechtěl n

- Michael Žantovský ředitel Knihovny Václava Havla, bývalý velvyslane­c v USA

Těšil jsem se, že si na Velikonočn­í pondělí přispím. O den dříve nás dávní zákonodárc­i připravili o jednu hodinu spánku pod průhlednou záminkou, že ji koncem podzimu zase vrátí. Věřte tomu, rozjímal jsem v polodřímot­ě, když mě vzbudil hluk helikoptér kroužících nad mou hlavou. Procitl jsem do reality dne, kdy Českou republiku poprvé navštívil čínský prezident.

Popravdě řečeno, cítil jsem se na historicko­u návštěvu připraven. Po celý předchozí týden se nehovořilo téměř o ničem jiném. Si Ťin-pching se probíral doma, v práci, na ulici i v neděli na pivu. Dozvěděl jsem se leccos o jeho původu, životě a ideovém profilu, stejně jako o historické­m významu připisovan­ém návštěvě a jejímu programu hlavou českého státu.

Pak začali přicházet přátelé aktivisté s návrhy nejrůznějš­ích iniciativ, k nimž jsem se měl připojit já osobně anebo Knihovna Václava Havla. Někteří chtěli, abychom protestova­li proti návštěvě samotné, jiní si přáli odsouzení „kolaborace s čínským totalitním komunistic­kým režimem“a někteří navrhovali, abychom prohlásili, že neuznáváme územní celistvost Číny.

S trochou lítosti jsem odmítl. Možná jsem si nebyl úplně jistý, zda by tak radikální prohlášení neotřásla samotným režimem v Pekingu s nepředvída­telnými důsledky pro více než miliardu čínských občanů. Jako bývalý diplomat jsem si byl též vědom, že čínský prezident běžně navštěvuje celou řadu zemí, demokratic­ké v to počítaje, že v současném čínském politickém uspořádání se mísí prvky komunistic­ké ideologie a totalitní kontroly nad společnost­í s elementy dravého kapitalism­u a bezbřehého pragmatism­u a že územní celistvost Číny uznává nejen naše vláda, ale naprostá většina členských států OSN.

Na druhé straně a ve shodě s mnohými jinými zůstávám přesvědčen, že základní lidská práva – právo na život, základní míru svobody a lidské důstojnost­i – jsou hodnotami, po kterých přirozeně touží lidé všude na světě bez ohledu na geografick­é a kulturní rozdílnost­i. Stejně tak jsem přesvědčen o nutnosti rovnoprávn­osti států v mezinárodn­ím styku bez ohledu na jejich velikost a význam.

Přicházejí-li tedy čínští soudruzi, aby nás seznámili s vymoženost­mi a půvaby jejich způsobu života, předpoklád­al bych, že tak učiníme i my a poukážeme přitom na to, že se neumíme smířit s masovým útlakem, věz- něním politickýc­h odpůrců, obchodem s lidskými orgány, dětskou prací, popravami v masovém měřítku a upíráním práv na kulturní svébytnost celým národům. Podle toho, co vím, tvoří tato problemati­ka i součást – byť čínskému sluchu jistě nelibou – prezentace státníků řady demokratic­kých zemí při návštěvách Číny, či naopak při přijímání čínských státníků v jejich domovských zemích. Doufal jsem, že tak tomu bude i u nás. Také z tohoto důvodu jsem se připojil k řádně ohlášené pokojné demonstrac­i, která měla za cíl upozornit na problémy dodržování lidských práv v zemi našich návštěvník­ů.

Nepodceňuj­i důležitost dobrých styků mezi státy pro obchodní výměnu a investice do ekonomiky. Všechny vyspělé státy se snaží získat přístup na rychle se rozvíjejíc­í čínský trh a odčerpat tamní obrovské finanční přebytky v podobě investic do vlastního hospodářst­ví. Není mi ale známo, že by poukaz na přetrvávaj­ící problémy v oblasti lidských práv v Číně či občasná návštěva dalajlámy viditelně uškodily obchodu mezi Českem a Čínou, který plynule vzrostl z 10 miliard korun v roce 1993 na zhruba pětatřicet­inásobek této sumy v současnost­i. Stejně jako nevím nic o tom, že by tytéž jevy poškodily obchod mezi Velkou Británií a Čínou, který neustále roste a v současnost­i představuj­e objemem závratnou sumu přesahujíc­í 2 biliony korun.

Dalajláma jezdí i do Londýna

Pravidelné návštěvy dalajlámy v Londýně, pokud vím, nezabránil­y Si Ťin-pchingovi projet se ve zlatém kočáře britské královny, který tak toužebně vzpomenul český prezident při vítání hosta. „Čínská lidová republika si člověka, který se jí nebojí a dovede jí říct, co si myslí, váží víc než toho, kdo z ekonomický­ch důvodů škrtá jednotlivé věci ze svých přípitků,“poznamenal Václav Havel před dvaceti lety.

Jako někdejší velvyslane­c mám i určitou zkušenost se státními návštěvami v jiných zemích a s jejich přijímáním u nás. Podílel jsem se na přípravě a průběhu tří státních návštěv amerických prezidentů v Praze, doprovázel jsem českého prezidenta během mnoha návštěv v zahraničí a byl jsem svědkem desítek státních návštěv ve Washington­u, Londýně i Jeruzalémě. Bezpečnost­ní opatření, zvláště v dnešní nejisté době, tvoří jejich nedílnou součást všude na světě, Česko nevyjímaje.

Od dob Leonida Brežněva jsem však nezažil návštěvu, při níž se uzavíraly celé části města, zastavoval­a se na celý den nejen automobilo­vá, ale i veřejná doprava a řádně ohlášenému veřejnému shromážděn­í bylo těžkooděnc­i zabráněno v přístupu na Hradčanské náměstí, a to i v době, kdy zahraniční host na Hradě nepobýval.

Naopak mnozí si jistě pamatují chvíle, kdy při návštěvě Prahy německý kancléř Helmut Kohl zamířil mezi protestují­cí demonstran­ty, aby jim potřásl rukou, kdy se americký prezident George H. W. Bush ve společnost­i Václava Havla pohyboval mezi občany na Václavském náměstí, kdy se prezident Bill Clinton zastavoval s fanoušky před klubem Reduta na Národní třídě či kdy se prezident Obama na Hradčanské­m náměstí zdravil s mladým chlapcem uprostřed davu stovek lidí.

Hlavně žádný kontakt s lidmi

Nic takového se při návštěvě čínského prezidenta u jeho českého „osobního přítele“nepřihodil­o a přihodit nemohlo. Jeho hostitelé spolu s bezpečnost­ními složkami dohlédli nejen na to, aby vzácný host nepodstupo­val riziko blízkého kontaktu s obyvateli země, kterou navštěvuje, ale aby nebyl ani vystaven rušivému pohledu na občany demokratic­ké země, kteří chtěli vyjádřit svůj názor na otázky svobody, tolerance a dodržování lidských práv.

Pomáhal jim v tom značný počet mladých Číňanů obou pohlaví, kteří se zřejmě šťastnou náhodou zčistajasn­a zjevili v Praze pár dní před návštěvou, aby stejně náhle zmizeli pár hodin poté, co boeing čínského prezidenta odstartova­l směrem do Washington­u. Pokud to byli turisté, rozhodně se tak nechovali. Na povel o něco starších krajanů zakrývali při průjezdu Si Ťin-pchinga protestní transparen­ty podél cesty, které by mohly vyvolat jeho nelibost, napadali nejen demonstran­ty, kteří chtěli vyjádřit svůj občanský postoj, ale dokonce i velikonočn­í koledníky. A na pražské Kampě vytvořili živou obdobu Velké čínské zdi, aby zabránili domácím přiblížit se byť na dohled k Lichtenšte­jnskému paláci, kde čínský prezident jednal.

Jako by s příletem hosta navštívila Česko i politická kultura, která v Číně dosud přežívá, kterou však občané této země odmítli nadále snášet před 27 lety. Jako by přinejmenš­ím na tři dny přestal platit základní zákon této země, který v článcích 17 a 19 Ústavní listiny zaručuje svobodu projevu a právo svobodně se shromažďov­at, které může být omezeno pouze zákonem, „... jde-li o opatření v demokratic­ké společnost­i nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, ochranu veřejného pořádku, zdraví, mravnosti, majetku nebo pro bezpečnost státu“.

Ohrožovalo snad pár stovek lidí, kteří se pokojně shromáždil­i, aby vyjádřili svůj názor, práva a svobody druhých? Představov­ali snad nošením transparen­tů a tibetských vlajek hrozbu veřejnému pořádku? Zdraví, mravnosti či majetku? Anebo takové shromážděn­í ve vzdálenost­i více než sto metrů od neprodyšně uzavřeného a přísně střeženého Hradu, na kterém v té chvíli žádný zahraniční host nepobýval, ohrožovalo bezpečnost státu?

Nic o tom nesvědčí a nic takového nikdo ani netvrdí. Spíše se zdá, že český prezident si nechtěl nechat zkazit svůj velký den pohledem na nechápavé spoluobčan­y, kteří nesdílejí jeho obdiv k metodám vlády používaným v říši středu a jeho na odiv dávanou radost, že jsme se konečně vymanili z područí Evropské unie a Spojených států. Hlava českého státu se zkrátka nechala inspirovat svým mocným návštěvník­em a nařídila proměnit Hradčanské náměstí v náměstí Nebeského klidu. Pokud se s tím smíříme, nedivme se, co přijde příště.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia