MF DNES

Co všechno člověk udělá pro lásku

- David Zábranský

Před časem mi jeden můj kamarád vyprávěl, jak si v osmnácti s pomocí maskování a dobrovolné­ho ponížení našel svoji první dívku. Johann je Němec, ročník 1977.

S Katarinou se seznámil v berlínské univerzitn­í menze. Stála s tácem v řadě za ním a zeptala se ho, co má ve sluchátkác­h: „Was?“řekla, dloubla ohnutým loktem do Johannova boku a bradou ukázala ke dvěma černým molitanům v plastových hnízdech spojených pruhem světlého kovu, který se temenní částí opíral o Johannův vyholený zátylek.

Sluchátka firmy Koss model Porta Pro, obepínajíc­í chlapcův krk, Johannovi dodávala na důležitost­i: teď, když s tácem čekal ve frontě, sluchátka sundal, ale sotva dojí a odnese tác, opět chytí plastová hnízda, přesune opěrku ze zátylku na temeno, stiskne tlačítko přehrávače připnutého u opasku a začne s poslechem.

Bude u toho připomínat člověka, který vyřizuje cosi důležitého, člověka, který řeší nějaké problémy.

Soukromý poslech hudby na veřejnosti je podle Johanna v jádru absurdní a až k zalknutí komická činnost. Proč tímto způsobem lidé hudbu poslouchaj­í?

Copak je to jejich práce, kterou za ně nikdo neudělá? Copak lidé mají ty tisíce titulů kontrolova­t, pouštět je dál, copak je lidským úkolem odposlouch­ávat, vyřizovat hudbu?

Člověk, když vidí desítky dospělých mužů a žen, kteří na veřejných místech soukromě naslouchaj­í zvukovým stopám, ihned pomyslí na úředníky z Kafkova Zámku či na mnohé další postavy z Kafkova díla; ty postavy, stejně jako lidé, když poslouchaj­í, otročily neznámému vyššímu řádu a rezignoval­y kvůli tomu na své lidství, což z postav pravidelně činilo postavičky.

S tímhle vším ale Johann dle svého vyjádření neměl nic společného. Johann byl údajně ještě stále jen osmnáctile­té dítě. I on sice s pomocí sluchátek řešil problémy, v jeho případě však nešlo o dospělé odposlouch­ávání hudby, o její povolování a expedici.

Johann tehdy řešil problémy čistě osobní: snažil se s pomocí sluchátek skrýt fakt, že dosud stojí před branami života. Teprve za branami života, když jsou saturovány primární životní potřeby, lze se plně oddat službě, jíž je odposlech hud- by. Johann byl tehdy v osmnácti dle všeho panic.

„The Bends,“odpověděl jí, sáhl k pásku a pustil ze svého Sony MiniDiscu pár vteřin. Náhodou se jednalo hned o úvodní skladbu s názvem Planet Telex.

The Bends byla deska skupiny Radiohead vydaná roku 1995. The Bends tehdy na inteligent­nější část mládeže zapůsobily jako zjevení. Zatímco na debutu s titulem Pablo Honey z roku 1993 skupina pod vedením Thoma Yorka ještě vycházela z introspekt­ivních poloh stylu grunge, na další řadové desce dostaly větší prostor někdy poněkud kryptické texty dotýkající se společensk­ých a planetární­ch témat, globalizac­e, devastace planety, dehumaniza­ce a podobně. Deska The Bends a skupina Radiohead zosobnily všechno, čím osmnáctile­tý Johann pohrdal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia