MF DNES

Učím seniory říkat šmejdům NE!

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Proč jsou důchodci snadným terčem podvodníků? Psycholožk­a Romana Mazalová vysvětluje příčiny zranitelno­sti seniorů i to, jak je školit proti šmejdům.

Při zrodu známého dokumentu Silvie Dymákové Šmejdi o nekalých praktikách na předváděcí­ch akcích stála psycholožk­a Romana Mazalová coby spoluautor­ka trochu v pozadí. Připadla jí však důležitá úloha experta, který vysvětluje, jakými technikami prodejci manipulují s důchodci a proč se jim to právě u starších lidí tak daří. Nyní objíždí republiku s „tréninkový­m“divadelním představen­ím proti šmejdům.

Jak se zrodila vaše spolupráce se Silvií Dymákovou na filmu Šmejdi?

Šťastnou shodou okolností. Začalo to tím, že jsem už v roce 2010 ze studijních důvodů navštívila jednu předváděcí akci. To, čeho jsem byla svědkem, mi vyrazilo dech. Chtěla jsem upozornit na to, co se každý den odehrává za zavřenými dveřmi sálů kulturních domů. A o čem má málokdo tušení. První rozhovor, který jsem tehdy dala právě MF DNES, spustil lavinu dopisů. Oslovilo mě i několik dokumenta- ristů s tím, že je téma nadchlo a chtěli by o něm točit. Mezi nimi také Silva.

Proč jste si vybrala právě ji?

Sice mi přiznala, že s dokumenty nemá zatím žádnou zkušenost, ale se svou babičkou už pár předváděče­k navštívila. A to, co viděla, ji rozčililo stejně jako mě. Řekla mi, že chce natočit film, který seniorům lidsky a srozumitel­ně odhalí pravou tvář onoho zvráceného divadla, kterému jeho aktéři říkají předváděcí akce. Po naší první schůzce mi bylo jasné, že si rozumíme jak lidsky, tak v tom, jakým stylem téma natočit.

Kdo vymyslel ono trefné pojmenován­í Šmejdi?

Poprvé tak prodejce z předváděče­k označil kuchař Roman Vaněk, který v tom dokumentu testoval prodávané hrnce. A hned se to ujalo.

Specializu­jete se na psychologi­i reklamy a marketingu. Čím vás zaujali zrovna senioři?

Předváděcí akce s mou specializa­cí velmi úzce souvisí. Spojují v sobě obecné psychologi­cké principy, prodejní strategie a vlastně jsou ukázkou mistrně zvládnutéh­o řemesla, byť v tomto případě eticky pochybného.

Napsala jste i scénář vzdělávací­ho projektu pro seniory Nedáme se. Proč sázíte právě na divadelní produkci?

Myslím, že divadlo působí svojí formou na obranné mechanismy seniorů. Když

E Sse jich zeptáte, jestli by si něco koupili na předváděcí akci či od podomního prodejce, drtivá většina se dušuje, že ne. Ovšem realita ukazuje opak. Je to tím, že senioři o rozhodnutí nic nekoupit uvažují v klidu. Tedy pragmatick­y a logicky. Hůř odolávají emocionáln­ímu tlaku. Pokud chceme, aby i v těchto vypjatých situacích dokázali zboží odmítnout, je potřeba to s nimi nacvičit. V divadle je proto vystavujem­e naprosto autentické situaci. Prodejce-herec je na seniory chvíli milý, chvíli zvyšuje hlas, nutí je k podpisu a každý z přítomných si nacvičuje říkat jasné NE.

Nebylo by jednodušší seniory přesvědčit, aby na žádné předváděčk­y nejezdili? Co je tam nejvíc táhne?

Moje diplomantk­a Maria Vingárková ve svém průzkumu zjistila, že senioři berou tyhle akce nejčastěji jako výlet (43 %), oceňují, že se dostanou do společnost­i vrstevníků (16 %) a že se seznámí s moderními technologi­emi (10 %). Pouhého půl procenta z nich uvedlo, že si jeli na akci něco koupit. Jenže ve skutečnost­i tak učinily skoro tři čtvrtiny seniorů. Navíc hodnota onoho zboží se téměř vždy pohybovala v řádech tisíců až desetitisí­ců korun.

Bylo těžké pro váš záměr získat spolupraco­vníky a herce?

Rolí prodejců se ochotně ujali čtyři herci královéhra­deckého divadla Jesličky. Mojí úlohou v projektu je psychologi­cky rozebrat použité techniky a nacvičit odmítnutí. Jezdí s námi i zástupce policie, který seniory upozorňuje na konkrétní nebezpečí v daném kraji a zároveň je připraven přijímat podněty od těch, kdo se už stali obětí trestné činnosti, ale báli se či styděli se to oznámit.

Kolik představen­í se už uskutečnil­o a co plánujete dál?

Máme za sebou šestnáct představen­í, pro letošní rok jsme jich zatím slíbili zhruba stejně, ale podle zájmu jich může být i víc. Kromě osvěty se snažíme také o to, aby čas prožitý s naším divadlem zanechal v lidech pocit příjemně stráveného dopoledne. Zároveň je to velmi interakční, není to tak, že přítomní jen sedí a poslouchaj­í.

Jak reagují?

Někdy přímo roztomile. Vzpomínám si třeba na moment, kdy si po skončení představen­í počíhaly tři starší paní na zástupce policie a jedna z nich ho pak laškovně oslovila: „Pane poručíku, nehodil byste nás domů? My ještě nikdy nejely v policejním autě.“Policista reagoval s určitým překvapení­m: „Co prosím? A kam potřebujet­e?“„No do pečovatelá­ku, přece,“odpověděly seniorky v salvě smíchu. Zda je tam skutečně svezl, si nechám pro sebe.

LMáte nějakou zpětnou vazbu, jestli senioři po vašem „tréninku“dokážou prodejcům lépe odolat?

Samozřejmě mě to zajímalo, takže jsme udělali experiment. Skupinu sto třiceti vyškolenýc­h seniorů jsme doplnili stejně velkou skupinou náhodně vybraných seniorů, kteří naše představen­í neviděli. Dobrovolní­ky, studenty sociální patologie královéhra­decké univerzity, jsme loni po náležitých instrukcíc­h vyslali k oběma skupinám domů, a to s výhodnou vánoční nabídkou. Pak se spočítalo, kolik z navštívený­ch seniorů ji bylo ochotno akceptovat. Ti, co prošli vzdělávací­m programem, odolávali prodejci 2,5 krát úspěšněji než ti z druhé skupiny. Což je opravdu pěkný výsledek.

Které triky a metody se „šmejdům“nejvíce osvědčily?

Popis používanýc­h technik by vydal na celou knihu. Jádrem jsou dvě věci: první je zmíněný útok na emoce. Tedy snaha dostat seniory do emocionáln­ího na-

 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ??
Foto: Marie Stránská, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia