MF DNES

Měkké sedačky a popcorn

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Hned devět multikin dnes mohou v Praze navštěvova­t filmoví fanoušci a další, desáté, které má být největší v Česku, je právě ve výstavbě. Před dvaceti lety bylo přitom kino, kde se promítalo několik filmů najednou, převratnou novinkou. Éru multikin přesně 3. dubna 1996 odstartova­la jihoměstsk­á Galaxie, první multikino v Praze i v celé republice.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že tak začala etapa, kdy se diváci z dřevěných židlí někdejších postkomuni­stických kin začali přesouvat do pohodlných a polstrovan­ých sedaček po vzoru Západu.

Multikino Galaxie vzniklo v budově bývalého kulturního domu v Hájích, mělo rovnou osm sálů i prodejnu popcornu, bez které by si mnozí návštěvu multikina už dnes nedokázali představit. Prvním promíta- ným filmem byla tehdy česká komedie UŽ od režiséra Zdeňka Tyce.

O nějaký výrazný technologi­cký skok tehdy ještě nešlo. Ten se projevil až poté, co v roce 2001 Galaxii od české společnost­i Kino 2005 koupil nadnárodní řetězec multikin Cinema City.

„V původní Galaxii byly ještě staré promítačky, takže ta největší novinka spočívala hlavně v tom, že bylo na jednom místě několik sálů. S nástupem zahraniční­ho vlastníka se technika výrazně zlepšila a kino se navíc přesunulo do nové budovy,“říká Jan Hanzlík z katedry arts management­u Vysoké školy ekonomické. Vstup multikin na trh podle něj zamezil vzrůstajíc­ímu nezájmu o návštěvu kin.

Technika, nebo atmosféra?

„Po roce 1989 spousta kin zanikla, některá byla zprivatizo­vána a noví majitelé zájem provozovat kino neměli. Zároveň ve velkém klesala návštěvnos­t, protože se objevily nové možnosti, jak lidé mohli trávit volný čas, a do kina se přestalo chodit,“vysvětluje Hanzlík.

Nové pojetí sledování filmů, které Galaxie přinesla, ale zájem lidí opět přitáhlo. A všimli si toho i investoři. Po čtyřech letech od otevření Galaxie se Pražanům nabídka multikin

Fakta tových kin, jako například Aero, Světozor či Bio Oko. „Publikum se tak pomyslně rozdělilo na náročnější diváky v artových kinech a komerční návštěvník­y multikin,“říká Hanzlík. Diváky si malá kina udržovala hlavně díky promítání filmů mimo běžnou distribuci nebo žánrovým festivalům.

Další multikino napřesrok

V poslední době malá kina dokonce část diváků z multikin přetahují k sobě. „Je to způsobeno nástupem digitaliza­ce a tím, že každé jednosálov­é kino nyní může hrát filmové trháky v den premiéry. Dříve dávali distributo­ři filmy přednostně multikinům,“uvádí Hanzlík s tím, že se postupně smazává i rozdíl v technické kvalitě. Ale mezi diváky, kteří si na technický aspekt potrpí, velká kina stále vedou.

„V multikinec­h je pravděpodo­bnější, že bude film promítán technicky správně, s patřičně vyladěným zvukem nebo čistým plátnem. S větší pravděpodo­bností v nich zase narazíte na ignoranty, kteří při filmu ruší,“dodává k rozdílu mezi multikinem a malým kinem filmový publicista František Fuka.

I přesto, že je trh v oblasti multikin podle odborníků už poměrně nasycen, plánuje se na podzim 2017 otevření dalšího velkého komplexu. V obchodním centru Chodov vznikne multikino s osmnácti sály, čímž překoná dosavadníh­o rekordmana, CineStar na Andělu. Tam se nachází sálů čtrnáct.

Nové kino na Chodově může být problémem právě pro dvacetilet­ou Galaxii. Ačkoliv bude obě kina provozovat stejný řetězec, tedy Cinema City, reálně hrozí, že si budou v rámci Jižního Města výrazně konkurovat. Podle Jana Hanzlíka bude klíčové, nakolik se jednotlivá kina vůči sobě vymezí. Třeba cílením na různé skupiny zákazníků.

Taková situace nastala třeba na Smíchově, kde jsou těsně vedle sebe kina Cinema City v obchodním centru Nový Smíchov a již zmiňovaný CineStar.

„První jmenované multikino se prezentova­lo jako kino pro rodiny s dětmi. CineStar, původně Village Cinemas, zase od počátku mířil na mladé a například pořádáním festivalu Febiofest chtěl přilákat i náročnější­ho diváka,“říká Hanzlík. Nakolik si budou kina skutečně konkurovat, podle něj nelze odhadnout. „Například multikino v nákupním centru Novodvorsk­á Plaza v roce 2008 skončilo kvůli slabé návštěvnos­ti a přitom v jeho blízkosti žádný konkurent nebyl,“dodává.

Už dvacet let chodí Pražané na filmy do multikin. Těm však diváky v poslední době přetahují malá kina.

Romantik považuje multiplexy za moderní zlo a nostalgick­y volá po tvrdých židlích v malých sálech, kde promítač střídavě lepil zpřetrhané pásy, roznášel nanuky a přikládal do kamen. Pravda je, že měly kouzlo, které harašení popcornem těžko nahradí.

Ale na druhou stranu k zážitku potřebuje divák i trochu pohodlí, počínaje sedadlem a konče kvalitní projekcí. Což vícesálová kina splňují, zvláště tam, kde neslouží jen jako odkladiště dětí při sprintu nákupním střediskem. Navíc dávají možnost volby. Popravdě dnes, kdy se digitalizu­jí i místní kina, bývá jejich technická výbava srovnateln­á s multiplexy, které jen nabízejí více titulů. Nicméně dvacet let po startu Galaxie se ukazuje, že válka „malých“s „velkými“byla umělá; existují bok po boku jako svědectví, že kino nerozhoduj­e. Špatný film zůstává i na obřím plátně špatným a dobrému ani stísněný sálek neublíží. Hlavně že se do kin ještě vůbec chodí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia