MF DNES

Fakta Historické vily v Bubenči

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

LETNÁ Málokterá metropole se může pyšnit tak velkým prostorem v centru města, jakým je Letenská pláň. Ta už od nepaměti slouží ke shromažďov­ání lidí, svou svatbu tu oslavil například Přemysl Otakar II. I z těchto důvodů nebyla nikdy zastavěna. Nyní to vypadá, že ani její nejbližší okolí, kde se ještě v loňském roce plánoval doslova jeden developers­ký projekt vedle druhého, se vlastně tolik nezmění. Jednotlivé plány investorů totiž radnice šesté a sedmé městské části odmítají a žádají jejich zredukován­í, úpravu či úplné zrušení. A developeři ustupují.

Příkladem z poslední doby je již čtrnáct let plánovaná výstavba ob- chodně administra­tivního centra Palác Stromovka, která však už přes rok čelí kritice nově zvoleného vedení Prahy 7. Developers­ká společnost Lordship, která je investorem celého projektu, ve středu oznámila, že pokud se jí s radnicí do letošního července nepodaří dohodnout na podobě komplexu, bude realizace celého projektu vážně ohrožena.

„Tento stav nemůže trvat věčně. Naše banky se v současné situaci, kdy je nám neustále vyhrožován­o výpovědí nájemní smlouvy, nechtějí podílet na financován­í projektu,“vysvětluje předseda představen­stva společnost­i Lordship Jonathan Jackson.

Původní plány developeři ruší

Palác Stromovka není jedinou plánovanou stavbou Lordshipu v dané lokalitě. Opodál, konkrétně v ulici Milady Horákové v Praze 6, má společnost v plánu postavit na místě šesti historický­ch vil komplex s kancelářem­i. Původním záměrem byla pětipatrov­á administra­tivní kancelářsk­á budova s názvem Letná Office Park. V ní mělo být k dispozici dvaašedesá­t tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch a 480 míst k parkování v podzemních garážích, což se nelíbilo lidem z okolí, ale i odborníkům.

Po zkušenoste­ch s prvně jmenovaným projektem už je firma ochotna ke kompromisu. Na místě sice mají být stále kanceláře, ovšem původnímu záměru se podobat příliš nebudou. „V současné chvíli probíhají jednání s Prahou 6 a jednou z variant je i to, že některé vily budou do projektu zakomponov­ané,“řekl včera MF DNES zdroj blízký investo- Jeden z projektů na severní hraně Letenské pláně měl vyrůst na místě šesti historický­ch vil podél ulice Milady Horákové. Jedna vila v řadě je již zbouraná. Další dvě jsou zdevastova­né. Jedna z vil patřila českému funkcional­istickému architekto­vi Kamilu Roškotovi. Zajímavá je i Kočího vila v neorenesan­čním stylu, která stojí na rohu.

 ?? Na místě, kde měl podle původních plánů již příští rok stát Palác Stromovka, dnes zeje jen stavební jáma. Ta je podle Lordshipu v současné době zajištěna, pravidelně monitorová­na a neohrožuje majetek ani zdraví nikoho ve svém okolí. Otázkou zůstává, na ja ??
Na místě, kde měl podle původních plánů již příští rok stát Palác Stromovka, dnes zeje jen stavební jáma. Ta je podle Lordshipu v současné době zajištěna, pravidelně monitorová­na a neohrožuje majetek ani zdraví nikoho ve svém okolí. Otázkou zůstává, na ja
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia