MF DNES

Zakázané ohňostroje: čínský být mohl

-

PRAHA Hlavní město sice ohňostroje odpalované z pontonů na Vltavě v zájmu ochrany vodního ptactva zrušilo, ale obecně se zřejmě na řece konat mohou. Příkladem je úterní ohňostroj na počest čínského prezidenta. Stačilo k němu povolení na umístění pontonu na Vltavu a oznámení ohňostroje městské části a hasičům. Vyplývá to také ze stanoviska firmy, která ohňostroj připravova­la.

Umístění pontonu organizáto­rům povolilo Povodí Vltavy. Jeho mluvčí Hugo Roldán řekl, že prověřoval­o pouze to, zda objekt nebude překážet lodnímu provozu. Nezabývalo se tím, co se na něm bude konat.

Praha 1 dostala od organizáto­rů oznámení o konání ohňostroje, ale žádný schvalovac­í proces se nekonal, uvedla mluvčí této městské části Veronika Blažková. Podle zákona o pyrotechni­ce se na pořádání ohňostrojů z pyrotechni­ckých výrobků první až třetí kategorie vztahuje pouze oznamovací povinnost. „Až u nejnebezpe­čnější kategorie je nut-

Labutě né žádat o povolení báňský úřad. Také u pyrotechni­ckých prostředků čtvrté třídy přitom existuje podskupina, na niž stačí pouze ohlášení,“doplnil mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek. O povolení úterního ohňostroje na počest čínského prezidenta podle něj nikdo na příslušném obvodním pracovišti nežádal. „Poslední žádost, kterou v Praze máme, byla na pořádání novoročníh­o ohňostroje na Vítkově,“uvedl.

Podle zprostředk­ovaného vyjádření společnost­i, která tento ohňostroj zajišťoval­a, byly použity pouze prostředky čtvrté kategorie uvedené na speciálním seznamu, pro které stačí jen oznámení. Navíc musí být vypracován technologi­c- ký postup ohňostrojn­é práce, který je dostupný na odpališti a pak se firmou archivuje. „Odpovědnos­t za posouzení, do jaké kategorie ohňostroj spadá, a případné podání žádosti o povolení nese profesioná­lní odpalovač ohňostroje, nikoliv pořadatel,“uvedl mluvčí báňského úřadu.

Několikami­nutová světelná show doplněná hudbou a čínským zpěvem se odehrála na pozadí Pražského hradu, pyrotechni­ci světla odpalovali z pontonů na řece. Na ní stála i loď se zástupem svítících barevných figur připomínaj­ících slavnou čínskou terakotovo­u armádu.

Novoroční ohňostroj v Praze se dříve odpaloval i ze Střeleckéh­o ostrova nebo z pontonu na Vltavě. Ochranáři to však kritizoval­i, protože plašil vodní ptactvo. Deník Blesk s odkazem na informace organizace Přátelé vodního ptactva uvedl, že kvůli ohňostroji na počest čínského prezidenta uhynuly dvě labutě. Pražský magistrát o tom žádné informace nemá. (ČTK)

 ?? Ohňostroj na počest čínského prezidenta měl údajně usmrtit dvě labutě. Oficiální místa zatím nic takového nepotvrdil­a. ??
Ohňostroj na počest čínského prezidenta měl údajně usmrtit dvě labutě. Oficiální místa zatím nic takového nepotvrdil­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia