MF DNES

Vraždil jsem v Praze, řekl Američan tisku Fakta Vrazi z ciziny

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA To, co leželo nacpáno pod gaučem v rohu jednoho panelákové­ho pokojíku, identifiko­vala Marta K. hodně rychle. Nešlo ani o figurínu nebo balík, jak se domnívala jen o pár okamžiků dříve. Jednalo se o tělo její čtyřiadvac­etileté dcery Olinky.

Na telefonu vytočila linku tísňového volání 158, pak se zhroutila. Obyvatelé sídliště na okraji Prahy, vyložení v oknech či balkonech, si záhy v soumraku pozdního léta 2. září roku 1979 užívali scénu jak z napínavých filmů. Tmou problikáva­la modrá světla majáků hlídkových aut, výjezdová skupina z obvodního oddělení udělala místo nadřízeným z pražské městské správy. Po technicích se na místo činu dostal i výjezdový lékař. Ten potvrdil, že se jedná o násilné úmrtí.

Smyčka okolo krku

„Smrt nastala pravděpodo­bně uškrcením, okolo krku je utažena tenká smyčka,“diktoval do záznamu policejní lékař, podplukovn­ík Karel Vomáčka. Plačící matka potvrdila policistům, že se opravdu jedná o její dceru Olinku, pak se jí ujal lékař z pohotovost­i. Soudní pitva později konstatova­la, že dívka zemřela pravděpodo­bně 30. srpna.

Ještě v noci 2. září operativci z pražské mordparty věděli, že se dívka matce ozvala naposledy 29. srp- na, a zároveň se jim objevil první nadějný podezřelý. „Neboj, mami, jedu s kamarády na mlýn do Holyně,“vzkázala Olga matce. Mezi těmi, kdo v poslední prázdninov­ý týden zamířili za Prahu, byl i její přítel. A to nebyl jen tak někdo. Jeffrey Hill se chlubil nefalšovan­ým kalifornsk­ým původem, americkým pasem i akademický­mi tituly z psychologi­e a sociologie. Jako doma se cítil nejen v USA, ale i na opačném konci velké louže, v univerzitn­í Cambridgi, Uppsale nebo Leidenu.

Slovo ne nesnášel

Skvělý společník z nedostupné Ameriky oslnil pražskou společnost na konci šedých 70. let. „Byl okouzlujíc­í. Uměl říkat ženám ta správná slova ve správný čas, byl pozorný, nikoli však vtíravý,“popsala ho jedna ze svědkyň. Hill nepatřil do kategorie valutových turistů, kteří v metropoli proběhnou Karlův most, Starý židovský hřbitov, Malou Stranu a hned odjíždějí.

Do Prahy dorazil v rámci grantu vytvořit studii, jež se měla dotýkat struktury pozdně středověké společnost­i. Ostatně i pro studium této sféry měl ty nejlepší předpoklad­y, zvládal pramenné jazyky němčinu i latinu.

V Praze skvěle zapadl do společnost­i vysokoškol­ských studentů a jejich světa. Uměl se však pohybovat i v barech, typických pro tehdejší devizové cizince, anebo v té hrstce nočních podniků tehdejší Prahy, jako byla třeba téměř ojedinělá Bystrica. Mnohá z dívek by Hilla brala jako skvělou partii pro vdavky. Američan však nijak nezdůrazňo­val, že již jeden sňatek ve Francii uzavřel.

Hillovou vyvolenou se nakonec stala Olinka. Jenže jak detektivov­é zjistili, vztah začal skřípat. Skvělý společník nesnášel odpor svých partnerek. Idylu záhy vystřídaly ústrky, šikana a došlo i na facky. Olinka začala uvažovat o rozchodu. To zřejmě bylo to poslední, o čem 1990 – v srpnu navštívila Prahu oslňující hvězda rakouské společensk­é smetánky Jack Unterweger. Za sebou zanechal mrtvou Blanku Bočkovou. Jak vyšetřován­í později ukázalo, šlo o jeho první z 11 vražd spáchaných kromě ČR i v Rakousku a USA. V roce 1994 jej soud v Grazu poslal na doživotí za mříže. Unterweger zde spáchal sebevraždu. 1999 – vraždu, pokus vraždy a sérii brutálních znásilnění soud prokázal Ukrajinci Olexandru Kravzovi. Ten se stal postrachem nočních chodkyň. Jedna z nich si zachránila život, když skočila do zimní Vltavy a přeplavala ji. 2008 – vraždu, pokus vraždy a znásilnění přičetla obžaloba Uzbekovi Sohibekovi Juldašbaje­vovi. Spolu s třemi dalšími krajany zmasakrova­l v bytě poblíž Václavskéh­o náměstí prostitutk­u a usmrtil jejího pasáka. Soud v kauze vynesl tresty od 19 let po doživotí.

chtěl Američan slyšet. „Jeho jednání nese charakteri­stické gradující rysy, které lze nalézt u sériových násilníků. Jde o kontrolu, dominanci a manipulaci nad obětí,“uvádí psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR.

Detektivov­é tak měli eminentní zájem Hilla alespoň vyslechnou­t. Jenže hned ráno 3. září přišla z odboru pasové kontroly ruzyňského letiště strohá zpráva. Jeffrey Hill 30. srpna odpoledne opustil linkou Austrian Airlines Prahu.

Vypadalo to tak, že kriminalis­té mohou zabalit spis a dát ho do zásuvky. Vrcholila studená válka a Českoslove­nsko bylo na druhé straně plotu. Představa, že by Američané svého občana vydali za železnou oponu, byla jen stěží myslitelná.

Jenže Hill vystoupil ve Vídni a nikterak se tím netajil. A tak se objevila šance ho alespoň vyslechnou­t. „Čas od času nám někoho přivezli na přechod, my ho vyslechli a pak se řešilo, co s tím dál,“objasňoval, jak taková spolupráce vypadala, bývalý vyšetřovat­el, major Jaroslav Zahrádka.

Hill dal rozhovor deníku Volkstimme. „Jsem duševně nemocný a zavraždil jsem v Praze svou přítelkyni,“řekl mimo jiné v interview. Proč si zvolil méně známé noviny vydávané rakouskou komunistic­kou stranou, a ne třeba zvučnější bulvární Kurier či Kronnen Zeitung, zůstává záhadou. Než se rozeběhla procedura, která by umožnila Hillův výslech, Američan opět zmizel. Tentokrát důkladněji, nikoli však beze stopy.

Elegantní a uhrančivý Američan okouzlil před více než třiceti lety mnohé pražské dívky. Po svém kvapném odjezdu zde zanechal uškrcenou přítelkyni. A nešlo o jediný případ.

Smrtící náklad

Opel Ascona s prošlým parkovacím lístkem a podivný zápach přilákal v létě 1980 pozornost policistů u hlavního nádraží v hessenském Darmstadtu. Ve vypáčeném kufru hlídkaři objevili zdevastova­né ženské tělo. Vyšetřovat­elé z komisariát­u K1 pro násilné delikty oběť identifiko­vali jako Američanku. Záhy zjistili, že do Německa přijela za svým přítelem vystupujíc­ím pod jménem Claude Thibeaux, hlášeným v Mnichově na kanadský pas.

Sympatický Kanaďan rád brousil okolo univerzitn­ích kampusů, barů a klubů plných studentek dychtících po seznámení. Vyšetřovat­elé po čase zjistili, že Thibeaux je ve skutečnost­i Hill. Jenže ten opět zmizel.

Na adresu Olinčiny matky však v 80. letech začala chodit podivná koresponde­nce, šlo o pohledy z Haiti, ostrova vúdú a temných bůžků. Na lístcích stálo jediné slovo – Olinka. Občas se ozvaly i telefony, na druhém konci linky se však ozýval jen svistot větru anebo chraplavý dech.

Hilla se nepodařilo vypátrat ani v roce 1990. Vražda Olinky tak byla po dvaceti letech promlčena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia