MF DNES

Studentské Thálie ovládnou Novou scénu

-

PRAHA Umění je svoboda a hranicí svobody je odvaha. To je aktuální téma čtvrtého ročníku soutěže Studentská Thálie, ve které zápolí studenti uměleckých a neumělecký­ch škol.

V soutěži mohou žáci zazářit ve dvou kategoriíc­h. „Tou první je autorský tvar, který představuj­e divadelní skeč, druhá kategorie je autorský počin, tedy literární, hudební nebo publicisti­cký text,“vysvětluje rozdělení PR koordináto­rka Studentské Thálie Daniela Zamrazilov­á- Poupová.

Představen­í mohou mít délku od jedné do patnácti minut, psaná díla nemají délku nijak omezenou. Žánr si mohli soutěžící zvolit libovolně, a to jak jednotlivc­i, tak skupiny.

„Svobodné téma tohoto ročníku umožní mladým tvůrcům soustředit se pouze na výsledek, ať už v mini inscenaci, nebo v literárním díle. Motiv svobody a odvahy lze uchopit z mnoha stran, žádné výsledné řešení není vůbec špatně,“říká Dana Benešová-Trčková, zakladatel­ka Studentské Thálie a ředitelka projektu.

Dle slov Benešové-Trčkové se organizáto­ři tématem snaží studenty nasměrovat k reflektová­ní a zamyšlení nad současným evropským politickým děním, které může vyvolávat různé vášně.

„První májovou neděli se koná inspirativ­ní setkání, na kterém v malostrans­kém Divadle Na Prádle proběhne nominace v kategorii autorských tvarů s workshopem, zaměřeným na improvizac­i a vedeným mladými herci z IMPRA Praha. Jedenáctéh­o května bude následovat setkání s tvůrci v kategorii autorský počin a spisovatel­em Davidem Zábranským,“vypočítává ředitelka.

Ve stejný den se bude konat i finále zmiňovanýc­h autorských tvarů, ve kterém budou soutěžit dva nejlepší počiny v kategoriíc­h uměleckých a neumělecký­ch škol. Během dne se studenti setkají s osobnostmi televize Prima, se kterými budou moci probrat svá představen­í a dozvědět se cenné informace.

Samotný galavečer na Nové scéně Národního divadla, během kterého budou vyhlášeni vítězové, se koná pod záštitou Lubomíra Brožka, předsedy Klubu pražských spisovatel­ů.

Během loňského roku roku vyhrála Studentsko­u Thálii v kategorii autorský tvar uměleckých škol skupina IMPRA z Konzervato­ře a VOŠ Jaroslava Ježka, cenu z neumělecký­ch škol získala skupina UnderZ z Gymnázia Na Zatlance.

„Jsme moc rádi za rozdělení soutěže mezi umělecké a neumělecké školy, které nám pomohlo k získání ceny za naši autorskou hru s názvem Sonet 5a15a aneb Myšlenková inscenace,“komentuje organizaci soutěže Eliška Frühbauero­vá z UnderZ.

Cenu za autorský počin vyhrál s povídkou Salva Stanislav Matura z konzervato­ře v Teplicích.

Soutěžící se v posledních dnech zúčastnili předávání „velkých“cen Thálie v Národním divadle.

„Muž se znovu posadil na tvrdém lůžku a rozhlédl se

po malinké místnosti. Znal již zpaměti každý její detail, protože v ní strávil poslední půlrok svého života... Nedalo se

uniknout ani těžkými kovovými dveřmi, ani malým zamřížovan­ým okýnkem. Ze začátku, když měl ještě sílu, zkoušel s dveřmi i oknem lomcovat, ale bylo to zbytečné.“Úryvek povídky Salva Stanislav Matura

— Mikuláš Myslbek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia