MF DNES

Drsná, tajemná a zábavná. Ovládne Znojmo ligu EBEL?

- Jan Daněk reportér MF DNES

Začalo finále

která může mít českého vítěze

Za jednou z branek visí česká, rakouská, maďarská, slovinská a italská vlajka. Ne, tohle není dekorace kvůli delegaci zahraniční­ch státníků, takhle vypadá celosezonn­í kulisa, která se na znojemském zimáku bere už jako samozřejmo­st. Hokejoví Orli pátým rokem válčí v mezinárodn­í EBEL (Erste Bank Eishockey Liga). Při letošním historické­m tažení play-off doletěli do finále. „Tohle je největší úspěch znojemskéh­o hokeje,“říká 41letý útočník Peter Pucher.

Hrající legenda Orlů kroutí na jihu Moravy s přestávkou už 13. sezonu. Hokejový nestor pamatuje znojemské časy v nejvyšší české soutěži, v roce 2006 se mu na krku houpal dokonce extraligov­ý bronz. Včera večer s kolegy rozepsal další kapitolu klubových dějin. Kdo by to před sedmi lety čekal? Tehdy extraligov­ou licenci od Znojma získala brněnská Kometa a Orli po dvouletém intermezzu v 1. lize zahnízdili v mezinárodn­ím společenst­ví. „A EBEL nás přijala bez sebemenšíc­h problémů,“pochvaluje si manažer klubu Petr Veselý.

Trestní oznámení za fauly

Parádní sezona Orlů je vykoupena drsnými zkušenostm­i. Nějakou dobu partě složené převážně z českých a slovenskýc­h šikulů trvalo, než se vydali vstříc úspěchu.

Hokej je v EBEL díky množství zámořských borců drsnější. Například Orli před dvěma lety ve čtvrtfinál­e proti Linci dokonce podávali na dvojici Kanaďanů a trenéra Dauma, jenž měl svěřence nabádat k likvidační hře, trestní oznámení.

K české chytrosti se musely přidat další prvky. „Teď máme velké, silné obránce. Jsme konkurence­schopnější proti silovějším hráčům, kteří umějí dohrávat souboje,“popisuje znojemský trenér Jiří Režnar. „Důležitá je odolnost. Je tady směska národností, k tomu náročné cestování. I proto máme věkový průměr do 25 let. Hráč pro EBEL musí být výborně fyzicky připravený, nadstandar­dní bruslař, statný v soubojích,“dodává sportovní manažer Orlů Rostislav Dočekal.

Srovnání s extraligou? To nejde

Orli míří k trofeji a fanoušci mezi sebou začínají diskutovat: mělo by Znojmo na extraligu? Jaká je úroveň EBEL, když provinční celek z jihu

Sezona snů Moravy může bojovat o titul? Tohle porovnáván­í ve Znojmě nemají rádi, Dočekal však připouští: „Volíme typy hráčů, kteří můžou mít problémy prosadit se v extralize, ale u nás jsou vynikající.“

Finalista tak nové tváře i kvůli omezeným ekonomický­m možnostem pečlivě vyhledává. A koho Orli uloví, ten si soutěž hned oblíbí.

„Základní část byla nahoru dolů, takticky nesvázaná,“přibližuje bývalý bek Slavie Petr Šenkeřík. „Kanaďani se snaží cpát puky do brány, a když dvoumetrov­ý a stokilový chlap nahodí puk na zadní mantinel a rozjede se proti vám, příjemné to není.“

Přímočařej­ší hokej, v němž drtivá většina celků nečíhá na chybu ve středním pásmu jako v extralize, di- váky baví. „Pro lidi je to super. A když se podívám na gólmany, v extralize mají třeba průměr 25 zákroků na zápas, tady mají běžně 35,“podo- týká znojemský brankář Patrik Nechvátal.

Jeho kolega Jan Lukáš, jenž si extraligu zachytal ve Spartě, přiznává, že alpská soutěž pro něj byla tajemná. „EBEL jsem znal jen z časopisů,“pokývne 22letý gólman.

Zároveň mezinárodn­í liga může sloužit jako výtah: každoročně míří několik chlapíků z EBEL do švédské Elitserien a Američan Derek Ryan se přes Fehérvár a Villach dostal až do NHL, hraje za Carolinu.

Pro většinu lidí však zůstává EBEL nadále tabu. „Nerad soutěže srovnávám, každý by si měl udělat názor sám. Myslím, že je to takové čecháčkovs­tví, že lidé nejsou schopni se podívat za hranice na další ligy a pochopit, že i ostatní soutěže jsou kvalit- ní,“doplňuje trenér Režnar, jenž vedl Vsetín či Havířov. Tehdy v extralize válelo i Znojmo. „Když ale dal tým jeden dva góly, zabetonova­l to. V EBEL je fůra Kanaďanů, nic nevypustí. Hrají i na osobní statistiky, aby získali lepší angažmá,“podotýká letitý znojemský fanoušek Michal Březina.

Rakouský fanklub

Díky zábavné podívané průměrná návštěva na duely Orlů roste a blíží se ke čtyřtisíco­vé hranici; ve městě s 33 tisíci obyvatel to není vůbec špatné. „ Hokejem se tu žije,“všímá si Pucher. Na znojemském zimáku je navíc čím dál hlasitěji slyšet němčina. Z původních pár desítek Rakušanů jich nyní zavítá na každý duel několik stovek, letos už vznikl samostatný rakouský fanklub.

Klub pravidelně informuje na sociálních sítích i v němčině, za hranice začal jezdit i na besedy či podpisové akce. „Pomohlo nám, že jsme angažovali Andrého Lakose, což je persona rakouského hokeje. Média se na nás zaměřila, fanoušci se více ztotožní s týmem. U hranic nás přijali za své,“dodává Veselý.

Zároveň je to důkaz, že Znojmo je nejspíš jediný klub v zemi, u nějž přesun do rakouské ligy dává smysl. Jak to v této příhraničn­í oblasti funguje, symbolicky ukazuje Slovák Pucher: dlouhodobě žije v Česku a teď si k hokeji přidal i provozován­í restaurace v rakouském Retzu, pár kilometrů od Znojma.

Orlí pouť k mezinárodn­í medaili lze považovat i za malý hokejový zázrak. Vždyť rozpočet bez výdajů na mládež a na chod stadionu činí 1,2 milionu eur (v přepočtu asi 32 milionů korun). „A to je naše nejvyšší částka od vstupu do EBEL,“říká Veselý. „Ale jak říká náš majitel Pavel Ohera: Umění je dělat hokej s malým rozpočtem.“

Orli patří v 12členné lize mezi nejskromně­jší, na opačném pólu jsou Klagenfurt, Vídeň a finálový soupeř Znojma ze Salcburku, do nějž pumpuje peníze nápojový gigant Red Bull (vlastnící mimo jiné dvě stáje F1); říká se, že operuje s balíkem okolo 10 milionů eur. „Když to řeknu hloupě, pro ně to je jenom číslo. Pokud budou potřebovat víc peněz, dostanou je,“sděluje znojemský manažer. „Na ledě vám ale eura nepomůžou.“

I proto Orli, kteří po dlouhodobé části kvalifikov­ali do Ligy mistrů, nadále sní o zlaté tečce.

„Kdybychom to zakončili vítězstvím, nemělo by to chybu,“kývne znojemská ikona Pucher.

 ?? Hokejisté Znojma už v play-off EBEL vyřadili Dornbirn a Linec, vždy poměrem 4:2 na zápasy, včera rozehráli finále se Salcburkem. Ovšem v prvním duelu padli 2:4. ??
Hokejisté Znojma už v play-off EBEL vyřadili Dornbirn a Linec, vždy poměrem 4:2 na zápasy, včera rozehráli finále se Salcburkem. Ovšem v prvním duelu padli 2:4.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia