MF DNES

Fotbalistk­y USA přešly do útoku: Chceme stejně jako muži!

- Miroslav Němý reportér MF DNES

NEW YORK Je to slovní úloha, která na první pohled nedává smysl. Tým A vyhrál loni mistrovstv­í světa a příští rok má být pět milionů dolarů v zisku – tým B nevyhrál nic a očekává ztrátu milionu dolarů. Přesto je tým B lépe placený než tým A.

Tak si fotbalistk­y USA (neboli tým A) řekly, že už toho mají dost.

Jak jistě chápete, „béčko“totiž značí reprezenta­ci mužů.

Nejenže požadují stejné podmínky, ale dokonce se obrátily na Komisi pro rovné zaměstnane­cké podmínky s tím, že Americký fotbalový svaz viní z platové diskrimina­ce. „Moc jsem toho poslední noc nenaspala,“přiznala brankářská hvězda Hope Solová, že nečeká právě příznivé ohlasy. „Ale zároveň cítíme, že stojíme na správné straně dějin, a když je možnost něco změnit, máte to udělat. Na platovou nerovnost se jednou budou lidé dívat jako na stejně šokující věc, jako když ženy kdysi nemohly volit.“

Tenisové půtky o (ne)rovné odměny se najednou ukazují jako prosté teoretické škádlení, tohle je jiná úroveň. Už nejde o debaty, zda jsou výkony Sereny Williamsov­é méně či více hodnotné než představen­í Novaka Djokoviče. Fotbalistk­y USA reprezento­vané pěticí hráček chtějí mít na vše oficiální potvrzení. Jsou odhodlané a nebojí se.

„Zvládáme totéž, co muži. Jsme tržně obchodovat­elné, jsme populární, generujeme zisky. Pro federaci děláme, co je v našich silách, rozhodně bychom tak měly pobírat stejné peníze,“řekla Becky Sauerbrunn­ová, jedna z pěti „petentek“.

Je pravděpodo­bné, že se nyní objeví podobné námitky jako v tenise – tedy že umění Messiho, Ronalda, Ibrahimovi­ce je mnohem vyšší než schopnosti ženských hvězd, že je mužský fotbal rychlejší, silnější, tradiční, populárněj­ší...

Ovšem v USA to platit nemusí. „Soccer“dívek a žen je mimořádně oblíbený a členská základna početná. A pak tu jsou sumy zmíněné na začátku; ač s nutným dodatkem, že zisky fotbaliste­k mají být takto vysoké, neboť v roce 2015 vyhrály mistrovstv­í světa. A letos je čeká olympiáda v Riu.

Podpořil je třeba také brankář fotbalistů USA Tim Howard: „Ať jde o rasu či pohlaví, nerovnost platů je vždy problém. Každý by měl za svá práva bojovat.“

Akce tak okamžitě vyvolala reakci, aspoň navenek je konstrukti­vní. „Jsme vždy ochotni spolupraco­vat s hráčskou asociací a věřím, že v řadě témat, která nyní dávají na stůl, dojdeme ke společné dohodě,“řekl šéf federace Sunil Gulati.

Ale jednoduché to taky nebude.

Gulati totiž zároveň zmínil kolektivní smlouvy s hráčskými odbory, z nichž vše vychází, ale i vyšší návštěvnos­t zápasů mužů, o televizní sledovanos­ti ani nemluvě. „Není vyšší o 10, 20 či 50 procent. Je násobně vyšší,“dodal významně.

Zdá se, že se tak rozjíždí jednání (či snad až soudní spory), které mohou významně formovat „genderovou budoucnost“sportu.

„Nejdřív ženský fotbal, potom celý svět,“řekla rozšafně Hope Solová a její kamarádky se rozesmály; ambice fotbaliste­k totiž jsou vyšší, platovou nerovnost by nejraději vymazaly ze všech oblastí.

Povede se jim to? Těžko říct, ale Hope přece znamená Naděje.

„Cítíme, že jsme na správné straně dějin. Dřív ženy nemohly ani volit a nerovnost platů bude jednou vypadat stejně.“Hope Solová, brankářka USA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia