MF DNES

Daňové přiznání „na stránku“

-

PRAHA Ministerst­vo financí připravuje zbrusu nový zákon o daních z příjmů. Prezentova­t ho chce v září 2017 a danit by se podle něj mohlo nejdříve od roku 2020. Má přinést zjednoduše­ní a osekat četné daňové výjimky. Snazší by mohlo být i vyplnění daňového přiznání.

„Chceme napsat administra­tivně jednoduchý, srozumitel­ný zákon, ze kterého odstraníme všechny výjimky a osvobození. Zachováme ale jakýsi katalog výjimek a nová politická reprezenta­ce se dohodne na sazbách a výjimkách,“říká Alena Schillerov­á, náměstkyně ministra financí pro daně. Zrušit se má i výpo- čet daně ze superhrubé mzdy. Práce na novém zákoně začaly v únoru.

Ministr financí se v minulosti několikrát vyjádřil, že nebude zvyšovat daňovou zátěž. Změna sazeb a případné čachrování s výjimkami tak bude na příští vládě.

Složitost současného, mnohokrát novelizova­ného zákona se odráží i v daňovém přiznání – s jeho vyplněním má řada i vysokoškol­sky vzdělaných lidí problém. To by se mohlo zjednoduši­t. Podle šéfa finanční správy Martina Janečka by ale byl populismus tvrdit, že do budoucna půjde o půlstránko­vý formulář se jménem poplatníka a výší daně. „To by pak nebylo ověřitelné, z čeho se daň vypočítala, a finanční úřad by musel ke každému na kontrolu,“vysvětluje.

Naposled se snažil daňový systém měnit ministr financí Miroslav Kalousek (2011). Šlo o projekt jednoho inkasního místa, jehož hlavní myšlenkou bylo sjednocení výběru daní a pojistného na jednom místě. Pod projekt zahrnul i změny, které měly usnadnit a sjednotit výpočet odvodů. Než změny vstoupily v účinnost (2015), padla vláda, byly nové volby a nová Poslanecká sněmovna je zrušila.

— Jitka Vlková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia