MF DNES

Spor přes hranice: kam teď ti uprchlíci patří?

-

PRAHA Případ 25 iráckých křesťanů, kteří se vzdali azylu v České republice a zamířili do Německa, zaměstnává právníky českého a německého ministerst­va vnitra.

Německé ministerst­vo poslalo po několikade­nním váhání tomu českému žádost, aby převzalo Iráčany zpátky. Česká strana ji ale odmítla. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na Twitteru uvedl, že důvodem jsou vážné formální nedostatky v německé žádosti.

Především mu vadí, že Němci požádali o navrácení Iráčanů do Česka na základě takzvaného dublinskéh­o nařízení. To je základní dokument, který upravuje pohyb migrantů mezi zeměmi Evropské unie. Žadatel o azyl podle Chovance „patří“do země, kde o něj požádal poprvé. Cílem je zabránit takzvanému asylum shoppingu, kdy cizinec postupně požádá o azyl ve více zemích.

Jenže podle českého ministerst­va Iráčané v Německu o azyl nepožádali a ani v Česku nejsou žadateli o azyl, protože už jej získali – a odmítli. Dublinské nařízení se na ně proto nevztahuje. Německé ministerst­vo se proti tomuto výkladu okamžitě ohradilo a tvrdí, že Česko má podle evropského práva povinnost uprchlíky vzít zpět.

Hana Franková, právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům, s názorem Němců souhlasí. „Předložit žádost o zpětvzetí osob může i stát, kde se bez povolení k pobytu nachází osoby, které v tomto státě nepodaly novou žádost o mezinárodn­í ochranu,“říká.

Do jaké míry jde o formality, se ukáže v příštích dnech. Mluvčí ministerst­va Magda Malá říká, že pokud budou dokumenty v pořádku, Iráčané se do Česka vrátí. Odpověď na otázku, jak by tedy měli Němci žádost formulovat, však nenabízí.

S největší pravděpodo­bností připadá v úvahu tzv. readmise. Jde o mechanismu­s, který umožňuje vrátit cizince, který nelegálně vstoupil do země, na území toho státu, odkud prokazatel­ně přišel. Loni takto česká cizinecká policie vracela uprchlíky do Maďarska.

— Radka Hrdinová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia