MF DNES

Bavorsko doplácí na kontrolu hranice

-

BERLÍN Kontroly na hranici Bavorska s Rakouskem zavedené kvůli uprchlické krizi snižují hospodářsk­ou výkonnost největší německé spolkové země až o 580 milionů eur (15,7 miliardy Kč) ročně. Tato částka odpovídá 0,11 procenta bavorského HDP, řekl včera agentuře ČTK mnichovský ekonomický institut Ifo.

Přes bavorsko-rakouskou hranici přichází do Německa většina migrantů a bavorský premiér Horst Seehofer z tohoto důvodu odmítá zrušení kontrol v dohledné době. Na svém rozhodnutí trvá i navzdory faktu, že od začátku roku německé úřady zaregistro­valy 174 000 příchozích žadatelů o azyl, což je o dvě třetiny méně než v posledním kvartálu 2015.

Problémem je čekání na hranici

„Kontroly osob na hranicích mají na ekonomiku podobný dopad, jaký by mělo zavedení dovozního cla ve výši 0,5 procenta,“uvedl analytik institutu Ifo Gabriel Felbermayr. Hospodářsk­ý výkon Bavor- ska se podle něj snižuje především kvůli dodatečným nákladům zapříčiněn­ým čekacími dobami na hranicích.

„Pokud by se systematic­ky kont-

Na hranici rolovaly všechny vnitřní hranice uvnitř schengensk­ého prostoru, snížil by se roční výkon bavorské ekonomiky až o 1,9 miliardy eur ( asi 51,3 miliardy Kč), tedy až o 0,36 procenta,“poznamenal Gabriel Felbermayr. Podle něj by však nekontrolo­vaná migrace způsobila zahraniční­mu obchodu ještě výraznější škody, celkem by mohla snížit hospodářsk­ou výkonnost této spolkové země o 3,9 miliardy eur (105 miliard Kč) ročně.

Bavorský premiér Horst Seehofer se tento týden ohradil proti záměru spolkového ministra vnitra Thomase de Maiziera zrušit v květnu na hranicích s Rakouskem kontroly, které Německo uplatňuje od poloviny září. Podle Seehofera zatím uprchlická krize nepolevila natolik, aby bylo možné policisty z hranic stáhnout.

De Maiziere však včera uvedl, že v současné době přichází do Německa přes rakousko-bavorskou hranici zhruba 200 lidí denně. Ještě koncem loňského roku to byl desetináso­bek.

Ke snížení počtu migrantů přispělo podle ministra vnitra uzavření hranic na takzvané balkánské cestě a také dohoda Evropské unie s Ankarou o vracení uprchlíků z řeckých ostrovů do Turecka. (ČTK)

 ?? Takto už několik měsíců vypadá hranice mezi Rakouskem a Německem. Bavorsko zatím kontroly rušit nehodlá. ??
Takto už několik měsíců vypadá hranice mezi Rakouskem a Německem. Bavorsko zatím kontroly rušit nehodlá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia