MF DNES

Sedící pán s holí, jehož tajili v Panamě

-

NEW YORK Jestli chcete vědět, jak se dají prostředni­ctvím panamské firmy Mossack Fonseca páchat zákonné věci mimo zákon, velmi dobře to vysvětlí Sedící pán s holí.

To je obraz od Modigliani­ho, cena 25 milionů dolarů. Jenže v čí peněžence?

Obraz se ztratil za války, ukradli ho Němci, sotva vjeli do Paříže. Vynořil se v roce 2008 v New Yorku, do aukce v síni Sotheby’s ho dala galerie patřící muži jménem Helly Nahmad, což je syn jednoho z nejznámějš­ích obchodníků s obrazy na světě. Jenže k obrazu se přihlásil ještě jiný potomek.

Byl to vnuk Oscara Stettinera, původního majitele obrazu. Řekl, že by mu ho Helly Nahmad měl vrátit.

Ale ten měl pádný argument: Sorry, ale obraz nepatří nám. Vlastní ho firma Internatio­nal Art Center (IAC), mě do toho netahejte. Firma sídlí v Panamě, tak si to vyřiďte tam.

Potomek pana Stettinera to zkusil, ale nějak to vázlo.

Teď však aféra zvaná Panama Papers ukázala, že věci se mají úplně jinak.

Ze zveřejněný­ch dokumentů plyne, že celá IAC patří Nahmadovým. A to už od začátku.

V podstatě je to jen krycí firma, fíkový list, který má na veřejnosti oddělit galerii Nahmadovýc­h od obrazů, o nichž Nahmadovi dobře vědí, že jejich vlastnictv­í je přinejmenš­ím sporné.

Sedící pán s holí tak představuj­e zvláštní směs přímé nacistické krádeže z druhé světové války s moderní dýmovou clonou, jakou umějí vy-

Obraz, pustit právníci 21. století s využitím daňových rájů, protože ty neslouží jen k odklánění peněz, ale i uměleckých děl.

Vnuk Oscara Stettinera loni soud o obraz prohrál. Mimo jiné i proto, že žaloba byla podána v New Yorku, ale firma sídlí v Panamě, a tak se měl proces odehrát tam.

Teď však už leží žaloba znovu u newyorskéh­o Nejvyššího soudu s tvrzením, že IAC je vlastně jen „druhé já“Nahmadovýc­h a že firma byla zřízena, „aby zmátla a skryla jejich totožnost a ukrývala věci v jejich držení“.

Dokumenty také ukazují, že firma Mossack Fonseca se aktivně snažila utajit vztah mezi Nahmadovým­i a IAC. Dodala totiž právníky své švýcarské pobočky, kteří podepisova­li dokumenty za Nahmadovy a předstíral­i, že IAC řídí. Zřejmě to nebudou jediné kličky, jichž byl Sedící pán s holí svědkem.

— Milan Vodička

 ?? Jehož vlastníka kryla firma Mossack Fonseca. ??
Jehož vlastníka kryla firma Mossack Fonseca.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia