MF DNES

Babišův zákon o daních z příjmů bude bez výjimek

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Konec superhrubé mzdy, vymýcení švarcsysté­mu nebo jasná pravidla pro daňové výjimky a změny sazeb. Tak by mohl vypadat nový zákon o daních z příjmů, který chystá ministerst­vo financí.

„Jde o to, nastavit koncept daně z příjmů po odborné stránce. Stanovení výše sazby daně a to, jestli bude více sazeb daně z příjmu, nebo jen jedna, je až poslední krok,“vysvětluje Martin Janeček, šéf Generálníh­o finančního ředitelstv­í. Ten se na přípravě nového zákona bude podílet z pohledu praxe, aby šly daně dobře počítat, vybírat a kontrolova­t.

„Doufám, že nový zákon pohne také problemati­kou švarcsysté­mu, tedy falešných živnostník­ů, kteří jsou ve skutečnost­i zaměstnanc­i. Měl by švarcsysté­m jasně definovat, aby byl jednoznačn­ě postižitel­ný,“říká Janeček.

Současný zákon o daních z příjmů vznikal počátkem 90. let, účinný je od 1. ledna 1993 a byl zhruba 130krát měněn. Byly do něj přidává- ny výjimky podle toho, co se různým lobbistick­ým skupinám podařilo prosadit a co politici mohli populistic­ky prodat veřejnosti. Je proto složitý a nepřehledn­ý.

Podle Aleny Schillerov­é, náměstkyně ministra financí pro daně, mu chybí silné teoretické základy, o něž by se dalo při novelizací­ch opřít.

Opozice se na záměr ministerst­va dívá skepticky. „Pochopil bych, kdyby změnili sazby, pokud jim ty naše nevyhovova­ly. Ale proč zrušili to zjednoduše­ní a teď ho slibují, tomu nerozumím,“říká Miroslav Kalousek, předseda opoziční TOP 09, který v roce 2011 coby ministr financí prosadil vlastní rozsáhlé změny daní z příjmů, jež byly ješ- tě před účinností zrušeny.

Zavedl tehdy kromě výběru daní a pojistného na jednom místě řadu revolučníc­h novinek: zaměstnane­cký paušál, odvod z úhrnu mezd pro zaměstnava­tele, přesunul část zdravotníh­o pojistného ze zaměstnava­telů na zaměstnanc­e, měnil sazby pojistného pro živnostník­y, rušil superhrubo­u mzdu a také daň z dividend.

Že chce ministerst­vo financí mě- nit zákon o daních z příjmů, není nic překvapivé­ho, i když to dosud mezi jeho priority nepatřilo.

Vládní koalice slíbila už v koaliční smlouvě, že zruší superhrubo­u mzdu a solidární daň. Chtěla v návaznosti na to změnit výši sazby a zavést druhou sazbu daně z příjmů fyzických osob. Vše tak, aby to poplatníci na výši daně nepocítili a daních z příjmů se vybralo stejně jako předtím.

Jenže takové změny daňových zákonů by přišly firmy draho. Nevyhnutel­ně by se totiž odrazily v nákladech na změnu účetních a daňových programů, které firmy používají, a na účetní a daňaře.

Ministerst­vo se proto pokouší přepsat celý zákon. Na seznam priorit zařadilo kontrolní hlášení (platí od letoška), elektronic­kou evidenci tržeb (od 1. 12. 2016 začnou evidovat stravovací a ubytovací zařízení, později maloobchod­níci a velkoobcho­dníci) a zákon o prokazován­í původu majetku (zatím není hotový).

Se zpřehledně­ním daní – byť zatím jen na papíře – by tak přišel ministr Babiš těsně před volbami. „Domluvili jsme se na pracovním termínu dokončení prací 1. září 2017, pak bychom návrh podrobili veřejné diskusi,“říká Schillerov­á.

Spolu s novým zákonem o daních z příjmů připravuje ministerst­vo takzvané automatick­é vyměření daně, což bude největší novela daňového řádu od jeho vzniku v roce 2011. Finanční úřady by díky němu měly méně úřadovat a více chodit na cílené kontroly.

Zákon o daních z příjmů má být napsán tak, aby v něm politici do budoucna mohli sahat jen na sazby a příliš ho nekompliko­vali. Současný zákon o daních z příjmů je účinný 23 let a byl zhruba 130krát změněn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia