MF DNES

Terezínský Brundibár teď míří do Madridu

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Původně to mělo být prostě veselé dílko pro děti o potrestané­m zlém flašinetář­i, nakonec se z něj však stal symbol vzdoru. Operu Brundibár složil pražský židovský skladatel Hans Krása na text spisovatel­e Adolfa Hoffmeiste­ra už roku 1938, ale do dějin vešla až díky uvádění v terezínské­m ghettu, kam byl Krása deportován roku 1942.

V těžkých podmínkách tam malí vězni operu odehráli více než padesátkrá­t, než je transporty začaly odvážet do vyhlazovac­ích táborů. S jedním odjel i Krása, posléze zavražděný v plynové komoře v Osvětimi.

Od druhé poloviny 70. let a zvláště pak od 90. let minulého století se Brundibár začal vracet k divákům v různých zemích. V Madridu zazněl roku 2008 na půdě Univerzity Karla III. Teď Brundibára nastudoval­o i madridské Teatro Real (Královské divadlo), které patří ke světovým operním domům. Dosud přitom nebylo obvyklé, aby se komorní dětská opera hrála na velké scéně.

Španělskou verzi připravili s dětským sborem Pequeňos Cantores de la Jorcam režisérka Susana Gómezová a dirigent Jordi Francés. Premiéra se koná dnes, už během týdne však představen­í zhlédly školní děti.

Vystavují kresby vězňů

Podle uměleckého ředitele Teatro Real Joana Matabosche není zařazení Brundibára do repertoáru náhodné. „Souvisí s celkovou dramaturgi­í sezony: Parsifal Richarda Wagnera, Brundibár, Mojžíš a Áron od Arnol-

Pozor na zlého flašinetář­e! da Schönberga a Císař z Atlantidy Viktora Ullmanna. Všechna tato díla mají co do činění se středoevro­pským antisemiti­smem v době, kdy Evropa rezignoval­a na svoje kulturní a civilizačn­í hodnoty,“vysvětluje Matabosch.

Podle něj všechny tyto opery nějakým způsobem odrážejí i touhu po silných lídrech, což dnes začíná být opět aktuální téma v Evropě i USA. „Španělé ho vnímají vzhledem ke zkušenosti s diktátorem Frankem citlivě. Z toho důvodu je pro nás uvedení Brundibára velmi emotivní záležitost­í,“dodává.

Inscenaci doprovází speciální program, který připravilo České centrum v Madridu. Uspořádalo například přednášky Dagmar Lieblové, rodačky z Kutné Hory, která v terezínský­ch představen­ích zpívala a jako jedna z mála tehdejších aktérů přežila.

Ředitel Českého centra v Madridu Stanislav Škoda upozorňuje také na výstavu kreseb terezínský­ch vězňů z Památníku Terezín v prostorách Teatro Real. „Španělé dějiny holokaustu znají velmi dobře, ale málokdy si je spojují například s krásami Prahy nebo vůbec s Českou republikou,“dodává.

 ?? Ve španělské verzi opery Brundibár účinkuje dětský sbor Pequeňos Cantores de la Jorcam. ??
Ve španělské verzi opery Brundibár účinkuje dětský sbor Pequeňos Cantores de la Jorcam.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia