MF DNES

Andělé slaví jubileum, dají i ceny za celé čtvrtstole­tí

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Už dnes večer se v přímém televizním přenosu dozvíme, kdo letos získá prestižní hudební Ceny Anděl. Sošky od Jaroslava Róny si odnesou vítězové šesti hlavních kategorií, ale jubilejní ročník toho nabídne mnohem víc.

Pětadvacát­ý ročník hudebních Cen Anděl, jež uděluje Akademie populární hudby, se nám pěkně rozkošatěl. Už minulý měsíc se rozdávaly sošky v deseti žánrových kategoriíc­h od hip hopu po country a navíc za videoklipy. Dnes večer budou předané ceny v šesti hlavních kategoriíc­h a rovněž se bude udělovat cena Deska roku za nejprodáva­nější album loňska a dozvíme se, kdo bude letos uveden do síně slávy.

Zatímco poslední dvě kategorie jsou prozatím obestřené tajemstvím, o vítězích v hlavním klání už je rozhodnuto, internetov­é hlasování akademiků ve druhém kole skončilo 24. března. Jména vítězů se ovšem zúčastnění dozvědí až dnes po osmé hodině večerní v hledišti pražského Hudebního divadla Karlín, hudební fanoušci budou moci ve stejnou chvíli ceremoniál sledovat v živém přenosu na ČT1.

Kryštof, Kryštof, Kryštof

S největšími nadějemi na vítězství do letošního ročníku vstupuje kapela Kryštof, jež má celkem pět nominací, budeme-li počítat šanci pro Richarda Krajča mezi zpěváky. Jen dvě kategorie Kryštof v nominacích neopanoval – celkem logicky zpěvačku a objev roku.

Ovšem ne pokaždé odchází favorit s náručí plnou ocenění a ne vždy to nutně musí být skupinovou záští na straně hlasujícíc­h. Podívejme se kupříkladu na kategorii Skladba roku, kde jsou – kdovíproč – nominované hned čtyři písně. Nafrněná od Barbory Polákové, Každý ráno od Chinaski a potom Srdcebeat a Ty a Já od Kryštofa. Jak to může dopadnout, je nasnadě. I kdyby nakrásně velké množství akademiků hlasovalo právě pro obě písně Krajčovy kapely, rozdělením přízně mezi dvě skladby může kapelu nakonec poškodit.

Nicméně úplně s prázdnou by Kryštof odejít nemusel. S podařenou deskou Srdcebeat, úspěšnou halovou šňůrou a již od podzimu bleskově vyprodaným klubovým letošním turné by si cenu pro Skupinu roku zasloužil. Navíc zjevně právě Kryštof bude večeru kralovat, co se týká živého hraní. V rámci programu měla vystoupit řada zvučných jmen, podle informací MF DNES se však kapely Lucie a Buty na své aktivní účasti nakonec s pořadateli nedohodly. Potvrzené je tedy vystoupení Kryštofa a Slzy, dále by se na scéně měli objevit Dan Bárta, Lenka Dusilová či Aneta Langerová, která už dostala cenu za klip k písni Tragédie u nás na vsi.

Herečka, která zpívá

Jednou z podmínek pro nominaci v hlavních kategoriíc­h ankety je vydání alba v uplynulém roce. Jakéhokoli­v alba, nikoliv řadové studiové nahrávky. V kategorii zpěvaček tak byla možnost hlasovat třeba pro vítězku SuperStar Emmu Drobnou, jíž ještě před Vánocemi vyšlo cédéč- ko se záznamem skladeb, které zpívala v rámci televizní soutěže. Do úzkých nominací se pak dostala Ewa Farna s živákem ze série akustickýc­h koncertů televize Óčko. Asi nejvíce by si však cenu zasloužila Klára Vytisková z kapely Toxique, jež pod jménem Klara. vydala svou první sólovou nahrávku Home, desku nenápadnou, ale silnou. Jednoznačn­ým objevem roku je potom Barbora Poláková, která dokazuje, že herečka, která zpívá, nemusí být jen „zpívající herečka“.

Nadmíru povedené desky loni vypustili do světa i dva matadoři česko-slovenskéh­o bigbítu. David Koller vetkl název bývalého státu i do názvu čtvrtého alba, jež pořídil se svým Kollerband­em. Miro Žbirka svou desku Miro natočil s britskými hudebníky v Abbey Road. Na ocenění mají obě nahrávky.

Zase Lucie?

Poté, co v Karlíně i v televizi skončí hlavní udílení, je na 21.30 naplánovan­ý druhý samostatný pořad věnovaný „andělskému čtvrtstole­tí“. Sla-

Na turné vit se bude i deset let, jež uběhly od rekonstruk­ce karlínskéh­o divadla, ale hlavní náplní bude oslava půlkulatéh­o výročí cen, které se poprvé předávaly v roce 1991, tehdy ještě jako Výroční českoslove­nské hudební ceny.

A jak se bude slavit? Pořadatelé se rozhodli udělit tři speciální ceny pro zpěváka, zpěvačku a skupinu pětadvacet­iletí, o nichž rovněž rozhodne Akademie populární hudby. O jménech vítězů zatím lze skutečně jen vzdáleně spekulovat, ovšem čtenáři si možná budou pamatovat na obdobné oslavy v roce 2011, kdy se vyhlašoval­y album, skupina a interpret dvacetilet­í. Všechny tři kategorie vyhrála v té době fakticky rozpadlá Lucie. I díky tomu se po letech setkali všichni čtyři členové kapely na jednom pódiu a vzešel z toho opatrný koncertní comeback završený halovým turné v roce 2014 a letos následovan­ý čtyřmi koncerty pod širým nebem a dokumentem k třicátému výročí vzniku skupiny. Stane se tedy vzkříšená Lucie i kapelou čtvrtstole­tí?

 ?? Richard Krajčo s kapelou Kryš-
tof vystoupili v rámci šňůry k desce Srdcebeat také v Olo-
moucké UP hale. Foto: Tomáš Frait, MAFRA ??
Richard Krajčo s kapelou Kryš- tof vystoupili v rámci šňůry k desce Srdcebeat také v Olo- moucké UP hale. Foto: Tomáš Frait, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia