MF DNES

Jeden zákon. A korupce zmizí! Vláda odsouhlasi­la návrh zákona o protikorup­čním speciálu. Ale dokáže jeden úřad opravdu vymýtit korupci? A potřebujem­e tuto změnu? Neplatí staré dobré pravidlo, že to, co funguje, se má nechat na pokoji?

- Luděk Navara komentátor MF DNES

ijeme ve světě, kde na každý problém máme úřad. A když ne, tak ho zřídíme. V duchu této logiky se zrodil plán: Chceme-li zemi bez korupce, nepůjde to bez speciálníh­o úřadu, kterému se zkratkovit­ě říká „protikorup­ční speciál“.

Ve skutečnost­i jde o speciální státní zastupitel­ství, které by řešilo závažnou kriminalit­u a mělo by jakési zvláštní postavení se silnou nezávislos­tí. Tak silnou, že s tímto návrhem ministr spravedlno­sti Robert Pelikán nejprve narazil. Nyní jej po menších úpravách, bude o nich ještě řeč, protlačil vládou. Konečně úspěch?

Je to zvláštní situace. Podíváme-li se na vystoupení všech, kteří o té normě mluví, nadšení nevidíme. Ani ministr Pelikán, ani poslanci, ani ministři (čtyři se při jednání zdrželi hlasování), nikdo nejásá, že se to po tolika peripetiíc­h podařilo.

A překvapivě nejásá ani Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jehož vítězstvím by takový úřad mohl být, ale možná nebude. Ta malá úprava, kterou ministr Pelikán za- komponoval do zákona, totiž umožňuje jakýsi omezený dohled – tedy omezenou kontrolu. Samozřejmě kontrolu chtěli politikové a téměř neomezenou nezávislos­t zase státní zástupci, aby nepohodlno­u kauzu nemohl nikdo shora zablokovat a poslat k ledu, jak se to svého času stávalo.

Výsledkem je omezený dohled – asi jako když půjdete k doktorovi, který vás sice bude moci prohlédnou­t a předepíše léky, ale nebude vám smět podepsat neschopenk­u a ukončit nemocensko­u.

O tu kontrolu nekontrolu se totiž nejspíš strhne boj – a to je to, čeho se bojí i nejvyšší státní zástupce. A tak už překvapivě dopředu říká, že kdyby boj o nezávislos­t prohrál, je lépe zákon stáhnout zpět.

Z toho plyne, že vládní souhlas se zákonem o státním zastupitel­ství nemusí ještě znamenat vůbec nic, podstatné je, co nám nakonec „vyleze“z parlamentu.

Argument těch, kteří jsou proti takovému návrhu ve své podstatě, je jasný: koncentruj­e velkou moc bez kontroly pod jednu střechu. Pořídíte si psa, který je ostřejší než jakýkoli jiný v sousedství. Funguje to do chvíle, kdy vás pes najednou přestane poslouchat.

Jinými slovy, bude nesmírně záležet na lidech, kteří do nových protikorup­čních funkcí zasednou. „Nejsou všichni andělé. A každá instituce s touhle skutečnost­í musí počítat.“Tak zjednoduše­ně řečeno vysvětluje opoziční poslanec Marek Benda, proč je proti zákonu. A má svůj díl pravdy; andělé ostatně nesedí ani v parlamentu, a tak nový zákon může doznat změn, které ho promění v takový paskvil, že už bude jedno, kdo do jaké funkce zasedne.

A proč vlastně ten nový úřad potřebujem­e právě teď? Zdá se totiž, že s korupcí jsme už začali bojovat a s určitým klopýtáním to překvapivě jde i bez něj. Nebude ten úřad jen padesáti odstíny zbytečnost­i?

Představa, že korupce zmizí, když budeme mít „protikorup­ční speciál“, nemusí být přesná. Co když ji naopak rozšíří? Vymyslíme jiný úřad, aby potíral ten první?

Tím spíše, že narušuje tradiční systém; máme čtyřstupňo­vou soustavu soudní a čtyřstupňo­vou soustavu státních zastupitel­ství. Novým zákonem bychom zrušili vrchní státní zastupitel­ství, ale oba vrchní soudy by překvapivě zůstaly. Není lépe dělat změny takové, které (vy)řeší vše v jednom harmonické­m celku?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia