MF DNES

Když se velkodušno­st mění v nezodpověd­nost

- Marek Přibil redaktor MF DNES

Jeden kolega koncem března napsal na Facebooku: „Tak jsem se dožil éry, kdy Miroslav Kalousek postavil svou politickou kariéru na vyvěšování tibetské vlajky. Kdyby mi to někdo řekl v roce 1997, býval bych ho označil za šílence.“

Ještě před návštěvou čínského prezidenta se nechal slyšet, že bychom mohli mít v novinách stať na téma „vyvěšování tibetské vlajky jako morální kýč“.

Jsem fanda Tibetu, čínské investice mne nefascinuj­í, protože dividendy v Česku neskončí, a slovům kolegy jsem nerozuměl. Až včera jsem je pochopil, když se objevilo, že exšéf zelených Martin Bursík podává žalobu kvůli potlačován­í protičínsk­é demonstrac­e pod Hradem.

Kolegův námět a Bursíkova žaloba nesou s sebou svědectví o zemi, která měla svého času největší z pomníků na Letné a později největší církevní restituce ze všech zemí. Trochu schizofren­ní svědectví.

Jde-li o morální očistu či zisk laciných politickýc­h bodů, hodí se nám Čechům kdekterý Číňan, jehož by v jiné pozici Kalousek a spol. (vesměs symboly ne zrovna mravní neposkvrně­nosti) vítali jako o život. Dnes drží tibetskou vlajku. A pražská kavárna, jež není s to vydýchat mocného Číňana, je k tomu oslavuje.

Jenže je tu malý problém.Týká se naší rozpolcené společnost­i, a to nejen v otázce migrantů. Tkví v tom, že vlajkonoši kýčového humanismu atraktivně zejména pro mládež spojují velkodušno­st s neodpovědn­ostí, přičemž za průšvih, který to v budoucnu způsobí, zůstanou nepostižit­elní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia