MF DNES

Panamská lekce pro Česko Založit si firmu v daňovém ráji je pro někoho, komu nechybějí peníze, snadné. Dokazuje to kauza společnost­i Mossack Fonseca. I Česku proto utíkají velké příjmy. Stačilo by přitom udělat pár rychlých opatření proti těmto firmám.

- Aleš Michl ekonom, externí poradce ministra financí

VPanamě má být o víkendu jasno s teplotami okolo dvaatřicet­i stupňů. V právnické firmě Mossack Fonseca, která třicet let pomáhá zakládat v daňovém ráji firmy, je naopak zamračeno. Už týden. Díky anonymnímu zdroji se totiž reportéři německého deníku Süddeutsch­e Zeitung dostali k více než jedenácti milionům jejích dokumentů z let 1977–2015. Za pomoci kolegů postupně analyzoval­i 2,6 terabajtu dat.

A v posledních dnech začala vyskakovat v médiích jména klientů firmy Mossack Fonseca – fotbalová hvězda Lionel Messi, španělský režisér Pedro Almodóvar, holywoodsk­ý herec Jackie Chan, ázerbájdžá­nský prezident, marocký král, mexický prezident, mnoho Evropanů a bezmála 300 Čechů. Společnost má totiž devět poboček v Číně, několik v Jižní Americe, USA, Evropě, Švýcarsku.

Pominu-li doplňkové služby, které má tato právnická firma v portfoliu, jako koupě a správa vaší jachty, tou hlavní je samozřejmě založení firmy v daňovém ráji. Existují tři hlavní důvody, proč si tam člověk nebo společnost založí sídlo, bankovní účet nebo pobočku.

Zaprvé – nechce se jim platit daně, a proto jdou tam, kde jsou nízké nebo žádné.

Zadruhé – je potřeba skrýt vlastníky, a tak třeba českou firmu ovládáte přes panamskou entitu, která je veřejně nedohledat­elná.

Zatřetí – jdou tam proto, aby vyprali špinavé peníze.

První důvod i ta koupě a správa jachty mohou být legální. Druhý důvod už smrdí. A ten třetí hrozí kriminálem.

„Levné“firmy

Daňový ráj vám nabídne vysoký stupeň ochrany soukromí, nebo nízké daně. Možná je i kombinace obou zmíněných možností. Jen vy si zvolíte, co přesně chcete. Zda koupit jachtu, nebo něco zamaskovat či „vyprat“.

Jde to celkem snadno. Podle společnost­i Bisnode, která se statistiko­u daňových rájů dlouhodobě zabývá, je možné obecně založit firmu na klíč za dva tisíce amerických dolarů. Následně se každý rok platí obnovovací poplatky – paušál okolo tisíce dolarů.

Pak už jen doufáte, že to nikdo neodhalí, tedy někdo nehackne registráto­ra. Podle zdrojů magazínu Forbes neměla společnost Mossack Fonseca ani šifrování mailu – aspoň zadarmo si náš Avast mohli vzít.

Neradostná statistika

V Česku funguje 391 541 firem. Vlastníka v daňovém ráji má podle společnost­i Bisnode aktuálně 13 346 českých firem, tedy 3,4 procenta. Vlastníka v panamském daňovém ráji jich má okolo dvě stě padesáti. Kolik Čechů má firmy nebo účty ve všech daňových rájích, celkem neví nikdo.

Podle Generálníh­o finančního ředitelstv­í z těch 391 541 firem, které v Česku podnikají, platilo jen 29 procent z nich alespoň korunu na daních v roce 2014 .

V Česku žije 10 538 275 lidí. Dají se rozdělit na ty s příjmy a ty bez výplaty – třeba jen s dávkou. Lidí, kteří mají nějaké příjmy, tedy pracujícíc­h či rentiérů, je 5 803 943.

Z těch 5 803 943 lidí tvoří 4 717 489 zaměstnanc­i nebo manažeři. Tito lidé odvádějí daně z příjmů a odvody – strhává jim je povinně zaměstnava­tel. Pokud si něco našetří, tak si to většina z nich ukládá v české bance. Bohatší jedince nebo ty, kteří nemají úplně čisté příjmy, ale daňový ráj zlákat může. Z těch 5 803 943 lidí jich 1 086 454 podniká nebo kombinují zaměstnání a podnikání nebo žijí z pronájmu, dividend. Jen osob samostatně výdělečně činných nebo podnikatel­ů s kombinací s dalším příjmem bylo 992 024. Alespoň korunu na daních z podnikání zaplatilo 29 procent z nich. Ani ne jedna třetina.

Zbylí se nalézají buď ve ztrátě, nebo uplatňují kombinaci vysokého paušálu a slevy na dani, nebo podvádějí, třeba právě prostředni­ctvím daňového ráje.

Fixlování v daňovém ráji

Jak v praxi vypadá, když fixlujete přes daňový ráj, ukazuje ve své knize „Korupce jako parazit – Návod, jak ji porazit“Ondřej Vondráček. Společnost A získá dotaci a ve formě dividendy ji vyplatí společnost­i B, která na ní má podíl ve výši 100 %. Ta tutéž sumu pošle společnost­i C se sídlem v netranspar­entním daňovém ráji. Společnost C má podíl ve výši 100 % na společnost­i B a vlastní ji skutečný, konečný majitel.

Jelikož koncová společnost C vlastněná fyzickou osobou je registrová­na v neprůhledn­ém daňovém ráji, kde neplatí pravidla proti praní špinavých peněz, může být skutečný majitel v klidu a zajet si tam do banky, až bude potřeba.

Ruku v ruce s tím jde ten výše zmíněný třetí důvod, proč jít do daňového ráje – praní špinavých peněz.

„Prádelna“se vytvoří tak, že si mateřskou společnost dám třeba do Nizozemska, ať to vypadá pěkně, dceřiné společnost­i pak na Seychely nebo Britské Panenské ostrovy či do Panamy. Vzájemným propojením lze přenášet peníze přes různé firmy a banky. Až se v nich můžete „koupat“doma, pardon na pláži.

Pokud si myslíte, že boj s tímto nešvarem je předem ztracený, mýlíte se. Proti fixlování doma i v zahraničí se musí bojovat kombinací zdánlivě nesouvisíc­ích opatření, které spojuje jedna filozofie, aby se tady v Česku platily daně. Už nyní je u nás schválená elektronic­ká evidence tržeb a platí kontrolní hlášení DPH. K tomu navíc lze v budoucnu pohnout i s těmi daňovými ráji.

Nyní, pokud lidé nebo firmy zamíří do „ráje“za nižšími daněmi, je to smůla pro stát. Ano, bude to tak chodit vždycky. A ne, nepomůže snížit daně.

Stát je dlouhá léta za hlupáka, že s takovými lidmi nebo firmami obchoduje. Ano, už dávno měl zveřejňova­t seznam firem, které neplatí v Česku daně. A už dávno měl obchodovat jen s lidmi nebo firmami, kteří nemají sídlo v daňovém ráji. Pokud za sluníčkem někdo zamíří s tím, že potřebuje skrýt skutečné vlastníky, pak je stát pošetilý, že s ním obchoduje.

Potřebná opatření

Analytici společnost­i EconLab při Univerzitě Karlově v rámci projektu zIndex zkoumali zakázky z let 2009 až 2012 – celkem za 117 miliard korun. U 52 procent firem dodavatelů nebylo možné dohledat jejich konečného vlastníka – fyzickou osobu. A rovněž zjistili, že společnost­i s anonymními vlastníky získávajíc­í veřejné zakázky mají o 23 až 70 procent vyšší zisk než společnost­i získávajíc­í veřejné zakázky s dohledatel­nými vlastníky.

V České republice totiž neexistuje žádný právní předpis, který by naplňoval požadavky na rozkrytí kompletní vlastnické struktury firmy až po skutečného, konečného majitele, a nešlo to nějak rafinovaně obejít. Snad se už připravuje. Ale jelikož znám rychlost státní sféry, uplyne ještě hodně času u kulatých stolů. Začal bych proto hned dvěma rychlými opatřeními.

Zaprvé – ten, kdo dodává zboží nebo služby státu, musí uvést konečného vlastníka – respektive, komu jdou peníze/zisk ze zakázky. Nebude to kritérium pro výběr, ale nutná podmínka. Zadruhé – vytvořil bych povinnost hlásit bankovní platby do daňových rájů.

Tohle může pomoci, aby v Mossack Fonseca bylo dál zamračeno. Dobře, polojasno. I přes těch dvaatřicet stupňů ve stínu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia