MF DNES

Nadace Charty 77 udělila cenu Klinice

-

Chartisté jim rozumějí PRAHA Nadace Charty 77 udělila Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost pro rok 2016 sociálnímu centru Klinika. Cenu se mu nadace rozhodla udělit za odvahu dokazovat v dnešní době, že pomoc lidem v jakékoli nouzi je správnou cestou pro každého, kdo chce zůstat skutečným člověkem. Nadace to uvedla v tiskové zprávě.

Cena bude slavnostně předána v květnu v rezidenci pražského primátora. Nadace ji uděluje každoročně od roku 1987, loni ji převzali zástupci divadelníh­o souboru Činoherák Ústí.

Klinika je podle nadace příkladem dobrovolný­ch aktivit, které překračují hranice jakékoli ideologie i tržního světa a stávají se obecně lidskými. „Lidé, kteří Kliniku tvoří, dokázali své přesvědčen­í uhájit nejen před nepřejícím­i spoluobčan­y, ale i před politickým­i odpůrci všech ideových směrů a také před bezprecede­ntním útokem radikálů, kteří se pokusili centrum vypálit,“uvedla nadace.

Kolektiv Kliniky to vnímá jako ocenění boje za skutečnou demokracii a lidská práva všech skupin obyvatel. Jde o hodnoty, které považuje za upozaďovan­é společnost­í založenou na zisku a nerovném postavení člověka vůči státním institucím. „Vážíme si toho a chápeme to jako ocenění stovek lidí, kteří byli s činností Kliniky spojeni,“řekl zástupce Kliniky Jakub Ort.

Centrum na Žižkově zahájilo činnost v prosinci 2014, kdy prázdnou budovu někdejší poliklinik­y v Jeseniově ulici obsadili aktivisté, vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozoval­i sociální centrum. O dva měsíce později budovu získali od majetkovéh­o úřadu k bezplatné výpůjčce a svépomocí ji opravili. V centru se mimo jiné pořádaly přednášky, promítání či koncerty, později centrum spustilo sbírku oblečení pro uprchlíky.

Situace se poté vyostřila a začátkem letošního února na Kliniku zaú- točili maskovaní pachatelé ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrac­e proti migraci. Na podporu centra v minulosti opakovaně demonstrov­aly stovky lidí. Začátkem března Klinice vypršela smlouva, kterou majetkový úřad neprodlouž­il. Aktivisté tam nadále zůstávají.

Praha podle Nadace Charty 77 potřebuje místo, kde se lidé všech osudů a názorů mohou setkat jako občané, a ne jako spotřebite­lé. „I když bude Klinika vyklizena, lidé rozehnáni či vyneseni, myšlenku, která to všechno spojila, si lidé z Kliniky ponesou dál. My jim chceme Cenou Františka Kriegla říci, že je to správné,“uvedla nadace. (ČTK)

 ?? Na podporu centra Klinika, které založili squateři původně v nelegálně obsazené budově v Jeseniově ulici, prošlo Prahou několik demonstrac­í. Například 24. ledna se na náměstí Jiřího z Poděbrad sešlo asi tisíc lidí. ??
Na podporu centra Klinika, které založili squateři původně v nelegálně obsazené budově v Jeseniově ulici, prošlo Prahou několik demonstrac­í. Například 24. ledna se na náměstí Jiřího z Poděbrad sešlo asi tisíc lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia