MF DNES

Krádež! Kde jste nechali čest? Aneb nejšíleněj­ší konec NHL

- Miroslav Němý reportér MF DNES

I letos je koncovka základní části NHL napínavá, ale nejspíš už nic nepřekoná rok 1970, který Kanada stále vydýchává. V posledním hracím dni rozhodly výsledky 9:5 a 2:10!

Kulisy: Mannhatan, na něm tehdy oblíbený podnik Mr. Laffs a uvnitř hokejisté New York Rangers nalepení k rádiu, neboť se píše rok 1970, stále rozhlasový věk. A najednou je tu báječná zpráva. „Vyběhl jsem k baru a objednal pití pro všechny. Byla to nejdražší runda mého života,“zavzpomína­l tehdejší bek Rangers Brad Park, nyní 67letý důstojný penzista a člen Síně slávy NHL.

Radost na východním pobřeží USA byla adekvátně vyvážena panikou v srdci hokejové Kanady.

List Montreal Gazette vydal přes titulní stranu fiktivní parte: R.I.P. – dynastie Canadiens (1949–70).

„Byli jsme okradeni,“soudí i po letech útočník Yvan Cournoyer. „V NHL máte k soupeři respekt, ale tihle chlapi neměli žádnou čest.“

Tak vrcholila základní část sezony 1969/70 a NHL.com vše nazvala „nejdivočej­ším dnem ligy“.

A tribuny se zaplňovaly...

I letos se teoreticky může stát, že o posledním postupujíc­ím do play-off rozhodne až poslední hrací den. Leč před 46 lety bylo všechno mnohem zamotanějš­í a hlavně bláznivějš­í – dokonce se kvůli tomu měnila pravidla NHL. Jak tedy duben 1970 vypadal? Montreal Canadiens, již hráli ve vyřazovací­ch bojích předchozíc­h 22 sezon a z toho získali 10krát Stanley Cup, měli dvobodový náskok na New York Rangers.

Jejich sok se vrátil spráskaný po porážce 2:6 v Detroitu, hráči se v New Yorku dostali do postele až ve tři ráno a měli dost málo času, neboť je již ve 14.00 čekal další duel proti Red Wings, poslední v základní části. Generální manažer a kouč v jednom Emile Francis předstoupi­l před zkroušený tým a pronesl: „Možné je všechno. Budeme bojovat do posledního muže!“

Ale byla to tak trochu motivační

Soupeři v boji o vše

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia