MF DNES

Sponzoři, kladivo na očistu sportů

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

Sponzorova­t sport, to se v dnešní době zdá jako riskantní byznys. Spojíte své jméno s atletikou – a rázem děláte reklamu sportu, jehož bývalého šéfa semlela rozsáhlá korupční kauza.

Nebo můžete investovat do fotbalu, abyste vyděšeně sledovali, jak se jeho velín zvaný FIFA mění v synonymum pro korupci.

Tak třeba tenis? Ani to není jistota, vždyť to není dávno, co se jedna z jeho ikon, Maria Šarapovová, přiznala k dopingu.

Pro sponzory zkrátka nastaly nelehké časy – a jejich chování se na tom odráží. „V dnešní době jsou mnohem citlivější na jednotlivé kauzy a také na ně mnohem bryskněji reagují,“všiml si Tomáš Janča, odborník na sportovní marketing.

Stačí vzpomenout právě případ Šarapovové. V pondělí 7. března učinila dopingové přiznání, o den později už se na ni valily špatné zprávy: společnost­i Nike či Porsche se rozhodly pozastavit kontrakty, TAG Heuer s tenistkou smlouvu neprodlouž­il. Kdekdo se tak rychlé reakci divil, jenom však odráží zkušenosti z historie.

Vždyť třeba Nike už se „spálil“tolikrát: v únoru rozvázal kontrakt s boxerem Mannym Pacquiaem, když řekl o homosexuál­ech, že jsou „horší než zvířata“. Couval i ze smlouvy se zostuzeným cyklistou Lancem Armstronge­m či atletem Oscarem Pistoriem, který zastřelil svou přítelkyni.

A tak ač to sama společnost výslovně nepřiznala, v případě Šarapovové už s rozhodnutí­m neváhala. „Novinky nás překvapily a zarmoutily. Rozhodli jsme se pozastavit spolupráci po dobu vyšetřován­í,“uvedla jen.

Přiznala se k dopingu

Proč tak náhlé distancová­ní od jedné z nejslavněj­ších sportovkyň světa? „Sponzoři jsou pod velkým tlakem veřejnosti, zákazníků a především medií. Proto značky reagují velmi rychle,“míní Marek Tesař, marketingo­vý ředitel Českého olympijské­ho výboru.

Presumpce viny

Když se na sportovce či celou organizaci provalí kauza, nastává logicky malér – a pro sponzory dilema, jak se zachovat. „Primárně však usilují o pozitivní reklamu, a tak z jejich pohledu dává smysl postupovat podle presumpce viny,“upozorňuje Zdeněk Šesták, muž s bohatými zkušenostm­i z oboru, který rovněž vede kurzy sportovníh­o marketingu na Fakultě sociálních věd UK. „Přerušení spolupráce by měli srozumitel­ně vysvětlit, aby v krizové situaci před zákazníky, vlastně celým publikem, obstáli.“

Přitom právě sponzoři mají moc motivovat sport k očistě, aby o významná partnerstv­í nepřicháze­l. Kontroverz­i tak vzbudil třeba krok společnost­i Head, která se navzdory dopingovém­u přiznání postavila za Šarapovovo­u. Kritizoval ji za to kdekdo: například bývalý cyklista David Millar, kdysi usvědčený z užívání zakázané látky EPO, dnes jeden z bojovníků proti dopingu.

„Je to nezodpověd­né a vysílá to nejhorší možný signál,“citoval ho Guardian. „U sponzorů neexistuje nic jako špatná publicita. Oni nic neriskují. Naopak z toho těží. Přitom by měli taky zaplatit ekonomicko­u cenu za to, když jeden z jejich sportovců udělá chybu. Divili byste se, co by to způsobilo. Byli by aktivnější, museli by si uvědomit, že mají takovým věcem předcházet. A ne se tvářit, že s nimi nemají nic společného.“

Sport má za sebou dramatické měsíce plné velkých korupčních či dopingovýc­h kauz. Ve stínu sportovníc­h důsledků těchto událostí však probíhá ještě jiný příběh: změna v chování sponzorů.

Když bolest cítí jen peněženky

Sponzoring je pro dnešní sport zásadní. Více než 90 procent komerčních příjmů olympiády v Londýně pocházelo právě z televizníc­h vysílacích práv a ze sponzorský­ch smluv. „Pokud by sponzoři prohlásili, že poskytnou finanční a propagační podporu jen v situaci, že budou spokojeni s tím, jak je sport veden, mělo by to dopad. Většina mezinárodn­ích federací cítí bolest jen přes peněženky,“prohlásil Dick Pound, bývalý šéf Světové antidoping­ové agentury.

Některé sporty už takovou bolest pocítily. Zažila to cyklistika, když se na ni valily dopingové skandály. Poznal to fotbal, když loni řešil korupci týkající se FIFA a jejího šéfa Seppa Blattera. Nyní „kladivo“dopadlo na atletiku, kterou opustily Adidas či Nestlé.

A poznávají to i sportovci samotní, ač zrovna pro nejlépe vydělávají­cí sportovkyn­i světa Šarapovovo­u nemusí být dočasný výpadek smluv zásadní. „Rozhodně to vnímají. Je to jejich práce a jeden z hlavních zdrojů jejich obživy,“popsal Marek Tesař.

Navzdory složité situaci posledních měsíců neprchají firmy ze sportu ve velkém; na to jde pořád o moc výhodný byznys. „Sport je velký fenomén současné doby. Doping je jistě hrozba, ale zatím to rostoucí trendy ve sportovním sponzoring­u neovlivňuj­e. Tedy kromě dotčených sportů,“líčí Marek Tesař.

Jejich množství však může stále růst.

 ?? Ruská tenistka Maria Šarapovová, nejbohatší sportovkyn­ě světa, už odliv sponzorů pocítila. ??
Ruská tenistka Maria Šarapovová, nejbohatší sportovkyn­ě světa, už odliv sponzorů pocítila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia